Vinarija Budimir - Moja zemlja, moja porodica, moje vino

Vinarija Budimir - Moja zemlja, moja porodica, moje vino

Vinarija, Poljoprivredno gazdinstvo i preduzeće vino Budimir nalaze se u Aleksandrovcu Župskom, u delu grada Veliko Borje, kako se nekada nazivalo tradicionalno vinsko naselje - "Poljana", u kojem su nekada bili vinogradi i stari podrumi naše porodice.

Ceo naš projekat je imenovan po Budimiru Zdravkoviću, ili deda Budi, koji se zajedno sa mojom bakom Verom vinarstvom bavi više od 70 godina. Nastavljajući vinarske tradicije svojih predaka oni i dalje sa mladalačkim entuzijazmom gaje vinograde i pretaču ih u vrhunska vina.

Naš predak Živadin Zdravković 1878. godine je odlikovan od knjaza Mihajla Obrenovića za zasluge u oslobodilačkim ratovima. Značajna je priča kako je Živadin pred Sv.Nikolu 1877. godine i odlučujuće bitke za proboj Jankove klisure doneo vino iz svog porodičnog doma da se vojska pričesti. Zbog toga se godina 1878. uzima za bitnu u tradiciji vinarske porodice Zdravković.

deda Buda i preci -Vino Budimir rgb

Danas, sa deda Budom pored sebe, osavremenjujemo proizvodnju vina i pišemo nove stranice u istoriji ovog vinarskog podneblja. Na brojnim putovanjima po svetu obišli smo mnogo velikih vinarija i upoznali značajne ljude iz vinarskog sveta, i to iskustvo i znanje uneto je u naša vina. Takođe, angažovanjem enologa kosultanata iz inostranstva, neizmerno znanje i iskustvo deda Budimira je dodatno obogaćeno, tako da nova vina mogu odgovoriti svim zahtevima današnjeg tržišta.

Naše aktivnosti usmerene su na uzgajanje grožđa za proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina na način koji će uspostaviti nove, više standarde na teritoriji Srbije i regiona.

To podrazumeva revitalizaciju stogodišnjih vinograda autohtonih sorti koje ce rađati plodove vrhunskog kvaliteta i karakteristika, kao i osvajanje načina proizvodnje vina koji će iskoristiti sve kvalitete tog grožđa.

Postavili smo sebi zadatak da izvučemo maksimum iz ogromnog potencijala župskog podneblja i zemljišta koristeći iskustvo brojnih generacija župskih vinara i dostignuća savremene tehnologije.

Posvećeni smo proizvodnji vina svetske klase pažljivo poštujući i prenoseći jedinstvene odlike župskog terroir-a.

Proizvodnja je bazirana na utvrđenim pravilima koja je Budimir Zdravković usvajao tokom svog života, ne prihvatajući trenutna pomodarstva koja vladaju u proizvodnji, ali koristimo prednosti novih tehnologija.

Primenjujemo dugu fermentaciju uz minimalno dorađivanje.

Vina odležavaju u buradima raznih veličina ali se vrlo malo upotrebljava novo drvo da ne bi prikrili izuzetne arome i svežinu, posebno kod lokalnih sorti Prokupac i Tamjanika.

Čvrsto verujemo da su čistoća i izražajnost naših vina u punoj harmoniji sa lepotom i čuvenom jedinstvenošcu naše župske zemlje.

Naša vina:

  • Triada, crveno vino, prokupac
  • Triada, belo vino - tamjanika, šardone, sovinjo blan
  • Ružica Džulina, roze vino
  • Tamjanika Župska, belo vino
  • VERA, tamjanika rezerva
  • MARGVS MARGI, rizling rezerva
  • SVB ROSA, crveno vino, rezerva - prokupac, kaberne
  • "..._i kao da si anđeo_..." , crveno vino - merlo

KONTAKT:

Vino Budimir, Borjanska 23, , 37230 Aleksandrovac, Župa, Srbija

Tel: +381 37 751649
Info: +381 62 590 440
Prodaja: +381 62 797244
Fax: +381 37 751648

Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

http://www.vinobudimir.com/
http://facebook.com/vinobudimir
http://twitter.com/vinobudimir

Podeli ovu vest

12/06/2013 0 comment

Omega 3 masne kiseline se nalaze čaki u maku. Mak, iako možda ne deluje tako, je namirnica koja sadrži mnogo masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u maku našem organizmu donose mnogo dobrih stvari, prevenira oboljenja, stimuliše imuni ...

08/09/2018 0 comment

Festival „Ukusi Vojvodine“ je višeslojni događaj koji predstavlja male proizvođače hrane i pića iz čitave Vojvodine, kao i ...

08/11/2018 0 comment

Komisbrot je kolač koji nas vraća u bezbrižno detinjstvo, kada se njegov miris širio kuhinjom nedeljom i praznicima.Ovo je stari recept po ...

18/03/2018 0 comment

Većina Rusa ne bi mogla da zamisli dan bez svog domaćeg crnog „borodinskog" hleba. A tu su i „darnicki", ražano-pšenična pogača, ...

08/11/2018 0 comment

Ljute papričice su dostupne tokom cele godine, neophodan su začin gurmanskim jelima, ili se služe uz jelo, izazivju suze i vatru u ustima. ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!