fbpx

Srpski sir iz Pomoravlja - bele kriške odličnog ukusa

Srpski sir iz Pomoravlja - bele kriške odličnog ukusa

Srpski beli meki sir u kriškama se pravi najviše u Pomoravlju. Ukoliko se dodaje ovčije ili kozije mleko, kvalitet sira se poboljšava. Ovaj sir se uglavnom pravi od kravljeg mleka i odličnog je ukusa.

Za spravljanje ovog sira potrebno je da posedujemo sirarski sto sa presom i platneno cedilo u obliku kupe za ceđenje gruša.

Izrada sira

Sveže kravlje mleko se zagreva u loncima od nerđajućeg čelika ili u sirarskim kazanima sa dvostrukim dnom. Leti se mleko zagreva na 18-20ºC, a zimi na 25-30ºC.
Zagrejanom mleku se dodaje sirilo i to u količini koja je potrebna da se mleko usiri za 4-6 sati.

Posuda sa mlekom se stavi na toplo mesto. Zimi pored peći, šporeta, a leti na sto u kuhinji.

Sirni gruš se čistim nožem preseče unakrst, a zatim na veličine kocke od 5-6 cm. Zelena i bistra surutka koja izlazi iz gruša je znak da je mleko usireno.
Sirni gruš se zatim stavi u platneno cedilo i okači se da se cedi. Povremeno se protrese rukama kako bi surutka izašla. Kada surutka prestane da izlazi u mlazu, pristupa se daljoj obradi.

Zatim se platneno cedilo sa sirnim grušem skine i stavi na sirarski sto. Preko cedila se stavi daska pa kamen ili se izvrši pritisak upotrebom suda, kofe sa vodom. Pritisak treba da je oko 1-2 kg na 1 kg sirnog gruša.

Ceđenje i presovanje traje 6-12 do 24 sata a traje sve dok se sirni gruš dobro ne ocedi. Ceđenje se zimi može vršiti u kuhinji, a leti u podrumu ili drugoj hladnijoj sobi, kako se sirni gruš ne bi ukiselio.

Posle ceđenja se izvadi sirni gruš iz platnenog cedila i iseče u kriške. Kriške treba da su zimi deblje, a leti tanje, ali ne suviše tanke jer se u zrenju jako spljošte.
Svaka kriška se zatim posoli sa svih strana i kada se so upije, kriške se slažu u posude za zrenje.

Kriške sira se slažu u drvene čabrice ili zemljane ćupove. Kada se poređa jedan red u posudu, posoli se pa se nastavlja sa punjenjem posude do vrha. Posle par dana se stavi daska i pritisne tegom, kamenom.

Sudovi sa sirom se čuvaju leti u hladnoj prostoriji, a zimi u kuhinji. Kada se sir slegne, posuda se dopuni novim sirom.

Zrenje sira traje 2-3 nedelje, a dobro i čisto spravljen sir se može čuvati mesecima.
Po završenom zrenju sira, posude se zatvaraju poklopcem da bi se sprečio upad nečistoće.

Podeli ovu vest

17/12/2014 0 comment

Za pripremu ovog aromatičnog čokoladnog napitka potrebno je: 3 dl mleka3 dl slatke pavlake3 kašike gorkog kakaa u prahu200 g čokoladecimet Priprema: Na laganoj vatri grjete mleko i dodajte pavlaku, kakao i čokoladu. Stalno mešajući dok smesa ne ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti