fbpx

Čuvarkuća: Za više domaćih proizvoda na domaćem tržištu

Čuvarkuća: Za više domaćih proizvoda na domaćem tržištu

Više od 450 proizvoda za nepuna četiri meseca steklo je pravo na žig „Čuvarkuća“ u okviru projekta Privredne komore Srbije „Stvarano u Srbiji“. Iako prednjači prehrambeni sektor, među nosiocima žiga koji potvrđuje visok kvalitet i domaće poreklo, sve je više proizvoda metalske i mašinske, građevinske, hemijske, tekstilne i farmaceutske industrije.

Metalska i elektro industrija nalaze se u centru proizvodne mreže jedne zemlje i povezane su, resursno i tehnološki, sa ostalim sektorima privrede. Finalni proizvodi primenu nalaze u različitim segmentima privrede, kao i u domaćinstvima, istakla je Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku i elektroindustriju PKS.

„U oštroj tržišnoj utakmici, domaćim proizvođačima je veoma važno da njihovi proizvodi ponesu žig „Čuvarkuća“, kako bi svojim kupcima i krajnjim potrošačima i na taj način skrenuli pažnju da su u pitanju proizvodi potvrđenog kvaliteta, nastali od sirovina prvenstveno domaćeg porekla i znanja naših stručnjaka“, ocenila je Raičević.

„Metalfer Steel Mill ove godine završio je investiciju kojom je kao jedini proizvođač betonskog čelika povećao proizvodni kapacitet sa 150.000 na 500.000 tona gotovog proizvoda. Žig ,,Čuvarkuća“ pomoći će nam da potrebe domaćeg tržišta zadovoljimo u većoj meri. Do 2020. godine naš plasman bio je 60 odsto potreba tržišta dok je ostatak pokrivan iz uvoza. Verujemo da će žig obezbediti povoljnije tržišne uslove što će doprineti isplativosti naše investicije, ali i znatno većim doprinosima za državu koje će ostvariti od poreza“, rekao je Zoran Lojović, direktor Metalfer Steel Mill, Sremska Mitrovica.

Pravo na žig „Čuvarkuća“ stekli su toplo valjani rebrasti betonski čelik u šipci , toplo valjani rebrasti betonski čelik u koturu i toplo valjana glatka žica, a svaki od ovih proizvoda izrađuje se u više različitih dimenzija u skladu sa potrebama građevinske industrije.

Lojović ističe da su proizvodi ove kompanije vrhunskog kvaliteta, izrađeni po ISO standardima, svaki ima sertifikat o kvalitetu izdat od strane akreditovane laboratorije, obeleženi su gravurom 963 MSM, a karakteriše ih dobra zavarivost, zatezna čvrstoća i istezanje, kao i nizak nivo korozije.

Među novim „Čuvarkućama“ je i 12 proizvoda kompanije Merkator S, četiri ADS-INTERKOMERC, Novi Sad i šest požarevačke firme „Milami“ koja proizvodi dečje patofne.

Poreklo proizvoda, kvalitet, marketing i standardi sa ekološkim parametrima, predstavljaju četiri osnovna kriterijuma koja proizvod kvalifikuju za dobijanje žiga.

„Čuvarkuća“ se dodeljuje na tri godine proizvodima koji u sastavu imaju 80 odsto domaćih resursa, sa mogućnošću resertifikacije.

Odluku o dodeli prava na žig donosi Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga u kome su stručnjaci iz oblasti tehnologije, marketinga, kreativne industrije, zaštite potrošača i zaštite životne sredine.

budimo cuvarkuce tekst

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti