fbpx

"Ćirilična biciklijada" 03. septembra u Bajinoj Bašti

"Ćirilična biciklijada" 03. septembra u Bajinoj Bašti

U nedelju, 03. septembra, u Bajinoj Bašti će se održati druga po redu Ćirilična biciklijada. Organizator biciklijade je Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta uz podršku manastira Rača, Nacionalnog parka Tara i Agencije za bezbednost saobraćaja. Okupljanje učesnika je u 09.00 sati u Parku ćirilice, a start biciklijade je u 09.30.

 Vozi se na relaciji Park ćirilice - Dom ćirilice - izletište Ćirilica -manastir Rača – Park ćirilice.

Prva okrepa i kratak odmor predviđen je na mestu budućeg kompleksa Doma ćirilice u prijatnom ambijentu uz reku Raču.

Na izletištu koje se nalazi između manastira Rača i Skita Svetog Đorđa predviđen je duži odmor uz osveženje. Tu će predstavnici TO „Tara-Drina“ i Nacionalnog parka Tara upoznati prisutne sa značajem očuvanja životne.

U povratku je organizovana poseta manastiru Rača, obilazak manastirske riznice, upoznavanje sa dometima Račanske književne i prepisivačke škole, značajem račanskih kaluđera prepisivača za srpski jezik i kulturu i priča o potrebi očuvanja i stalnog korišćenja ćirilice.

Po završetku 2. Ćirilične biciklijade učesnicima će u Parku ćirilice biti dodeljene medalje i pokloni.

Cilj Ćirilične biciklijade je promocija zdravog načina života, rekreativnog biciklizma, zaštite životne sredine, bezbednosti u saobraćaju, negovanja i stalnog korišćenja ćirilice i predstavljanje značaja manastira Rača i dometa Račanske književne i prepisivačke škole.

U mesecu kad počinje školska godina Ćiriličnom biciklijadom se simbolično vožnjom povezuje Park ćirilice u centru Bajine Bašte, mesto gde su već počeli radovi na izgradnji kompleksa Doma ćirilice i prostor gde je cvetala Račanska književna i prepisivačka škola i gde se u najtežim vremenima u prošlosti čuvalo naše pismo. Cilj je da se sa početkom školske godine naglasi značaj stalnog korišćenja ćirilice i podsetiti da je u blizini Bajine Bašte postojala škola čija dela predstavljaju neprolazne kulturne, duhovne i umetničke vrednosti.

Biciklijada je rekreativnog tipa, dužina staze je 13 km (u jednom pravcu 6,5 km), staza nije kondiciono zahtevna. Vožnja je namenjena i deci i odraslima. Deca do četvrtog razreda moraju da imaju pratnju. Organizator je obezbedio policijsku pratnju i medicinsku stručnu pomoć uz vozilo za prihvatanje bicikala koji se pokvare, kao i pomoć redarske službe.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Turističkom informativnom centru Bajina Bašta ili na telefone 031/866903 i 066/222120.

cirilicna biciklijada 2

Podeli ovu vest

16/10/2023 0 comment

„Zajedno prepoznajemo, zajedno se borimo, zajedno pobeđujemo“, poruka je akcije koju je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv karcinoma dojke, organizovalo JP „Gold gondola Zlatibor“, u subotu, 14. oktobra na Torniku. Gold gondola je, u saradnji sa užičkim Savetovalištem „Jefimija“, Srpskim forumom protiv raka dojke „Evropa Dona Srbija“ ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti