fbpx

"Svedočim, samo..." - izložba zaostavštine patrijarha Pavla

"Svedočim, samo..." - izložba zaostavštine patrijarha Pavla

Izložba zaostavštine patrijarha Pavla "Svedočim, samo..." otvorena je danas u Muzeju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Beogradu, povodom stogodišnjice rođenja i pet godina od smrti tog verskog poglavara.

Patrijarh srpski Irinej rekao je otvarajući izložbu, da je patrijarh Pavle bio običan čovek, ali ne po mislima, duhu, stvaralaštvu i služenju Bogu, a da izloženi predmeti najbolje govore o načinu njegovog života.

"Patrijarh Pavle živeo je život običnog čoveka i služio se stvarima kojima se služe obični ljudi. Bio je veoma objektivan prema svima, pastir i mudar čovek i ličnost koja možda nije pripadala vremenu u kojem živimo", rekao je Irinej.

"Patrijarh Pavle uvek je podsećao na tragediju rata, da je rat velika nesreća i zlo, i uvek je pozivao na mir", rekao je Irinej i dodao da je Pavle sačuvao crkvu "da ne bude upletena u ono što joj ne priliči".

On je dodao da patrijarh Pavle nije očekivao da mu se služi, već da je bio vredan čovek i da je sve što je mogao i što mu je trebalo, sam radio i kao monah, i kao episkop i patrijarh.

"Služio se stvarima kojima se služe najobičniji ljudi, ponašao se u životu kao najobičniji čovek. Bio je pristupačan, lako je prihvatao svaki razgovor od najobrazovanijih do dece i uvek je nalazio temu", rekao je patrijarh.

Izložba zaostavštine patrijarha Pavla biće otvorena do polovine januara, a pored ostalog izloženi su šivaća mašina na kojoj je sebi šio odeću, alat kojim je popravljao svoje cipele, njegova obuća, radni sto, odežda, fotografije i drugi predmeti.

Ostavština patrijarha Pavla čuva se u manastiru Rakovica, a kako su organizatori naveli, izložba je nazvana "Svedočim, samo..." prema rečima koje je on često izgovarao i svojim životom potvrđivao.

Podeli ovu vest

26/02/2014 0 comment

Opera i teatar Madlenianum započeo je probe za predstavu "Ana Karenjina", po tekstu Armina Petrasa koji je dramatizovao roman Lava Tolstoja, u režiji Juga Radivojevića, a premijera je zakazana za 26. april. Naslovnu ulogu igra Nina Janković, Karenjina - Sergej Trifunović, Vronskog - Viktor Savić, a u ansamblu su i Aleksandar Radojičić (Stefan), ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti