fbpx

Rođenje Hristovo - velika dečija radost

Rođenje Hristovo  - velika dečija radost

Hrišćanski svetitelj, prepodobni Roman Slatkopojac koji je živeo u 5. i 6. veku, bio je poznat kao himnograf. Rodom iz Sirije, poticao je iz jevrejske porodice koja je primila hrišćanstvo. U Konstantinopolju je služio u crkvi Presvete Bogorodice.

Sva je prilika da je osim muzike izučavao i medicinu, jer su njegove pesme pune starih medicinskih izraza. Napisao je čitav niz kondaka (himni) – gotovo hiljadu – za hrišćanske praznike. Između ostalih i „Dete – Prevečni Bog!" kondak u čast Hristovog rođenja. U prevodu na naš jezik ova pesma glasi:

„Djeva danas Nadsuštoga rađa, i zemlja nepristupnome pećinu prinosi, angeli sa pastirima slavoslove, mudraci za zvezdom putuju, jer se nas rad rodilo dete – prevečni Bog."

Ova drevna himna govori o Božiću, Hristovom rođenju kao o svojevrsnoj slavi deteta, slavi bezazlenosti i dečje čistote, prema kojoj niko nije ravnodušan. Uostalom, tako biva svaki put kada ugledamo majku sa tek rođenom bebom u naručju. O ovakvom načinu razmišljanja o Božiću svojevremeno je pisao i poznati pravoslavni teolog, protojerej Aleksandar Šmeman (1921–1983), čija su brojna dela objavljena i na srpskom.

Rođen u ruskoj porodici u Estoniji kao dečak s roditeljima se seli u Pariz, da bi se od 1951. godine Šmemanovi skrasili u SAD. Tamo je potonji protojerej bio profesor na Fakultetu svetog Vladimira u Njujorku. U „Tajnama praznika" (Praznici Pravoslavne crkvene godine), delu Aleksandra Šmemana koje je sa ruskog preveo i priredio Matej Arsenijević, teolog, između ostalog, piše:

„Šta je to čega više nema u 'odraslima' ako nije ta dečja sposobnost da se na najozbiljniji način prihvata ono što 'odrasli' više uopšte nisu sposobni da prihvate – ta dečja otvorenost za maštu, za ono što nevidljivo prožima naše svakodnevno iskustvo, zasnovano na ciničnom bezverju; jednom rečju, ta dečja otvorenost za dublju tajnu sveta i svega u svetu, za tajnu koje se otkriva svetima, deci i pesnicima."

Zato se i Božić može smatrati istinskim praznikom deteta. Protojerej Šmeman piše:
„Možemo da osetimo i pojmimo radosnu tajnu roždestva Hristovog, to jest tajnu dolaska Boga na zemlju u liku deteta, isključivo po meri našeg povratka tom detetu koje nastavlja da tajno živi u nama."

A dete, ako dete, bezazleno je:

Bogodete nema ni vlast, ni moć, no ono se upravo u toj svojoj bezvlasnosti i bespomoćnosti pokazuje carem, jer je njegova zadivljujuća sila baš u toj bezvlasnosti i bespomoćnosti. Dete Hristos iz Vitlejemske pećine ne želi da ga se bojimo. On ulazi u naše srce, ne strahom, ne dokazima svoje sile i vlasti, već isključivo ljubavlju. On nam se predaje kao dete i mi ga možemo zavoleti kao dete."

„U svetu caruju vlast i sila", zaključuje Aleksandar Šeman, „strah i ropstvo. Bogodete Hristos nas oslobađa od tiranije vlasti i sile, straha i ropstva. On od nas traži samo ljubav, slobodnu i radosnu..."

Autor: M.Ognjanović,pol.zabavnik

Podeli ovu vest

15/02/2023 0 comment

Prvi srpski ustanak predstavlja početak srpske revolucije, koja je po mišljenjima istoričara trajala do 1815. godine, odnosno zajedno sa Drugim srpskim ustankom. Postoje stavovi po kojima se revolucija završava sa turskim hatišerifom iz 1830, pa čak i onih koji sežu do 1918. i kraja Prvog svetskog rata. U svakom slučaju, Prvi srpski ustanak je ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti