fbpx

Vrhunski ruski balet stiže u Narodno pozorište

Vrhunski ruski balet stiže u Narodno pozorište

U Narodnom pozorištu 30.septembra na Velikoj sceni održaće se Gala koncert baletskih umetnika iz Rusije. Kako je saopšteno iz Narodnog pozorišta, gostovaće Balet Državnog akademskog operskog i baletskog pozorišta iz Jekateriburga u okviru turneje na kojoj će nastupiti na Festivalu baleta u Sarajevu, Beogradu i Novom Sadu.

Gostovanje ruskih baletskih umetnika 30. septembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu i 1. oktobra na Sceni "Jovan Đordjević" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu omogućilo je ministarstvo kulture Rusije.

Publika u Srbiji imaće priliku da na sceni vidi baletske zvezde, prvake baleta i soliste uglednog pozorišta iz Jekteriburga koje već čitav vek stvara izuzetne predstave i vrhunske baletske umetnike.

Na gala koncertu nastupiće solisti Larisa Ljušina, Ilja Borodilin, Sergej Kraščenko, Elena Vorobjeva, Andrej Sorokin, Jekaterina Pančenko, Nikita Moskalets, Denis Zajntdinov, Alja Muratova, Elena Trubeckova, Elena Kabanova, Svetlana Černusova i Olesja Mamilova.

Umetnički direktor Jekaterinburškog državnog akademskog teatra opere i baleta od 2011. godine je Vjačeslav Slava Samodurov, baletski umetnik koji je tokom karijere igrao u Kirov baletu, Kraljevskom baletu i Holandskom nacionalnom baletu.

Dobitnik vodećeg baletskog priznanja u Rusiji, Prve nagrade na Baletskom takmičenju "Maja Pliseckaja"", Samodurov se koreografijom bavio još dok je bio angažovan u Kraljevskom baletu. Dobitnik vodećeg baletskog priznanja u Rusiji, Prve nagrade na Baletskom takmičenju "Maja Pliseckaja"", Samodurov se koreografijom bavio još dok je bio angažovan u Kraljevskom baletu.

Postavio je koreografije za balete u Kraljevskom baletu, Teatru "Mihajlovski", Bavarskom državnom baletu.

Baletski umetnici Jekaterinburškog državnog akademskog teatra opere i baleta, jednog od najstarijih teatara u Rusiji, pored sola i dueta legendarnih koreografa Marijusa Petipa i Mihaila Fokina izvešće i koreografiju Samodurova "Pasakalja" na muziku Otorina Respigija.

Medije

Podeli ovu vest

14/08/2013 0 comment

Međunarodni festival folklora „U ritmu jablaničkog srca" u organizaciji KUD „Jablaničko kolo" počinje 15. i trajaće do 17.avgusta. Pored domaćina, ljubiteljima folklora predstaviće se kulturno umetnička društva širom Srbije, kao i gosti iz Bugarske i Makedonije, a ove godine po prvi put lebanskoj publici predstaviće se gosti iz Rumunije i ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti