fbpx

Premijera "Ženidbe i udadbe" u Pozorištu na Terazijama

Premijera "Ženidbe i udadbe" u Pozorištu na Terazijama

U petak 8. novembra Pozorište na Terazijama izvodi svoju 278. premijeru.

Mjuzikl ŽENIDBA I UDADBA, po tekstu Jovana Sterije Popovića, režira Vladimir Lazić. Originalnu muziku napisao je Momčilo Bajagić Bajaga, tekstove songova Željko Mijanović, dok je koreografiju postavila Milica Cerović. Kostimograf je Snežana Šimić, scenograf Dragan Lazić, a muzičke aranžmane i orkestraciju uradio je Aleksandar Lokner.

Ovo je šesti Sterijin komad koji se postavlja na scenu Pozorišta na Terazijama: prethodno su izvedene predstave: „Zla žena" u režiji Milenka Maričića (1955), „Beograd nekad i sad" u režiji Nebojše Komadine (1970), „Pokondirena tikva" u režiji Dragana Jovića (1975), „Milobruke" u režiji Radoslava Dorića (1981) i „Rodoljupci" u režiji Radoslava Dorića (1983).
Vladimir Lazić režira treći put u Pozorištu na Terazijama (Visoka škola foliraže, Cigani lete u nebo).

U mjuziklu ŽENIDBA I UDADBA igraju: Duško Radović, Ljiljana Stjepanović, Mirjana Mina Lazarević, Ivan Jevtović/ Žarko Stepanov, Miroljub Turajlija, Elizabeta Đorevska, Milan Milosavljević, Valentina Pavličić,Ana Simić, Ana Simić Korać, Marija Jovanović, Tamara Afanasijev, Barbara Milovanov, Biljana Knežević, Dolores Magdelinić, Slavica Pene.

Iako izvorno označena kao komedija naravi, "ŽENIDBA I UDADBA" Jovana Sterije Popovića, gledano iz današnjeg ugla, najviše podseća na sapunsku operetu o hromoj i dobrodušnoj devojci i stidljivom ali vrednom mladiću, sa srećnim krajem.
Manirom iskusnog analitičara, Jovan Sterija Popović odslikava temu pronalaženja životnog saputnika kao nasušnu potrebu da se život zaodene zavodljivim iluzijama, u čemu su banalnost i kič bitna gradivna sredstva.

U želji da uobičajenu trku za profitom propustimo kroz vizuru „nepristrasnog posmatrača", postavka "ŽENIDBE I UDADBE" bazirala se na aktuelnoj ikonografiji kojom smo zapljusnuti iz svih medijskih oružja. Teatralnost u izrazu, kao stil sporazumevanja i opštenja, poslužila je kao povod i dobar poligon za kreaciju zahvalnih likova na temu sklapanja poslova od "izuzetnog značaja".
Vladimir Lazić, reditelj

BAJAGA KOMPONUJE ZA MJUZIKL

Rok muzičar Momčilo Bajagić Bajaga, jedan od najvećih hitmejkera Srbije i bivše Jugoslavije, prvi put u svojoj 35-godišnjoj karijeri komponovao je mjuzikl, i to "Ženidbu i udadbu" Jovana Sterije Popovića, čija je premijera u beogradskom Pozorištu na Terazijama.

- Oduvek mi je bila želja da radim mjuzikl! Do sada sam radio muziku za predstave, filmove, televiziju i reklame, radio sam i za jedan kabare, ali mjuzikl do sada nisam imao priliku da radim. Pozorište na Terazijama ima lepu tradiciju mjuzikala i bila mi je velika čast što su me pozvali", kaže Bajagić. "Uz pomoć odličnih glumaca i reditelja Vlade Lazića malo dublje sam ušao u formu mjuzikla, i nakon toga mi se rad na mjuziklu još više svideo. Nadam se da će "Ženidba i udadba" biti uspešna, svi smo dali sve od sebe, i nadam se da ću uraditi bar još neki mjuzikl u karijeri".

ŽENIDBA I UDADBA- spisak songova:
LJUBAV
PROVODADŽIJA
PASIJANS
RODITELJSKE BRIGE
MAGIJA
NAŠA DECA
POSAO
MLADOST
ANDRAK
MARIĆ
SAMO TI I JA/ VENČANJE
ŽENIDBA I UDADBA

 

Podeli ovu vest

08/03/2015 0 comment

166. originalni list Miroslavljevog jevanđelja, koji se od polovine 19. veka čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu, izložen je od danas do 5. aprila 2015. godine u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu. Ministar kulture Rusije Vladimir Medinski rekao je da je izložba poruka da se ne zaboravi da Srbi i Rusi imaju zajedničke korene ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti