fbpx

Dis ponovo u svom "Proleću"

Dis ponovo u svom "Proleću"

Proglašavanjem dobitnika Disove nagrade za 2014. godinu, danas je u Čačku, 51. put za redom, otpočelo „Disovo proleće", a priznanje je pripalo Ani Ristović
Prema rečima predsednika žirija, Stojana Ðorđića, Ristovićeva je uspostavila neobične i tanane veze sa disovskim nasledem u srpskoj književnosti.

„Od Disove čame do melanholije Ane Ristović, od njegove jeze do njenih strahova, od budenja mrtve drage do budnog ženskog pesničkog subjekta koji svedoči o dramatičnom susretu sa sobom i svetom, Ana se istakla kao stvaralac koji pomera granice savremenog pesništva", naveo je on na svečanom otvaranju manifestacije.

Direktorka „Disovog proleća" i Gradske biblioteke u Čačku koja nosi ime ovog velikog pesnika, Danica Otašević, rekla je da će u programske svečanosti posetioce 13. marta uvesti Matija Bećković, koji će održati književno veče pod nazivom „Ćeraćemo se još".

„Pod zaštitom stiha, sa očima izvan svakog zla više od pola veka u Čačku traje ovaj kulturni dogadaj, a Dis je vizit karta ovog grada, s kojom se može ući na svaka vrata i svuda će nas dočekati sa nekim stihom velikog pesnika", rekla je ona, dodajući da se tragično stradali stvaralac iz Zablaća upisao zlatnim slovima u istoriju naše književnosti.

Posetioci „Disovog proleća", između ostalog, imaće priliku da 20. marta prate promociju srpske epske fantastike, koju će predstaviti Aleksandar Tešić, autor romana „Kosingas" i „Zmaj i ždral", koji su dostigli veliku popularnost kod domaće publike.

Za 27. mart zakazan je prikaz romana Radoja M. Jankovića, „Dani i godine", kojim biblioteka počinje ciklus obeležavanja 100 godina od izbijanja Velikog (Prvog svetskog) rata.

Književno veče posvećeno Vladislavu Petkoviću Disu i Milutinu Bojiću, pod nazivom „Pesme bola i ponosa" održaće se 8. aprila, a stihove će kazivati Nenad Maričić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovogodišnja manifestacija biće predstavljena na Filozofskom fakultetu u Nišu, 10. aprila, tribinom „U zagrljaju Nišave i Morave".

Veče povodom 150 godina od rodenja Branislava Nušića, „Nušić naš nasušni", biće održano 14. maja, a slovo o poeziji „Dis za sva vremena", osam dana kasnije.

Kruna „Disovog proleća" biće dodela nagrade 23. maja, kada će biti otvorena izložba o laureatu ovog priznanja.

Vladislav Petković Dis roden je 10. marta 1880. godine u selu Zablaću kod Čačka. Zbirku pesama "Utopljene duše"objavio je 1911, a dve godine kasnije knjigu rodoljubive poezije "Mi čekamo cara".

Brod "Italija" na kome je Dis putovao iz Francuske na Krf torpedovan je u zoru 17. maja 1917. godine. U talasima Jonskog mora, u plavoj grobnici smrti, ostao je zauvek "pesnik utopljenih duša".

Prvo Disovo proleće organizovano je 13. aprila 1964. godine, a Disova nagrada predstavlja krunu poetskog opusa jednog stvaraoca.

Inače, organizatori 51. Disovog proleća su Gradska biblioteka i Odbor, a pokrovitelji Grad Čačak i Ministarstvo kulture. Manifestacija će biti zatvorena 30. maja, a ovogodišnje Disove svečanosti koštaće oko 1,5 miliona dinara.

Podeli ovu vest

23/03/2021 0 comment

Tvrđava Ram se nalazi na 30km severoistočno od Požarevca, u isto- imenom selu, na obali Dunava, između Kostolca i Velikog Gradišta. Ovo mesto je naseljavano još od praistorije, a po dolasku Rimljana bilo je deo Dunavskog limesa, a u blizini antičkog utvrđenja Lederata. Po doseljavanju Sloveni u blizini tvrđave formiraju naselje, a krajem 9. veka ...

15/04/2022 0 comment

Memorijalna soba Milunke Savić otvorena je 2020. godine u Jošaničkoj Banji. Spomen soba je deo memorijalnog kompleksa koji je podignut 1995. godine u ...

17/05/2022 0 comment

Pravoslavni manastir Gradac se nalazi u istoimenom selu na obroncima planine Golije. Udaljen je oko 12 km od Brvenika i Ibarske magistrale i 22 km od ...

18/05/2022 0 comment

   Obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Narodni muzej Srbije za publiku otvara novu izložbu pod nazivom Ishodište slike: crteži Save ...

12/05/2022 0 comment

U svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu Gospod Isus Hristos je sve i sva, i On (Bogočovek) vekovima u manastiru Ostrog objavljuje čuda kroz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti