fbpx

Stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata dovodi turiste u Srbiju

Stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata dovodi turiste u Srbiju

Ova godina biće u znaku obeležavanja početka Prvog svetskog rata, a domaći turizmolozi nadaju se da će taj jubilej dovesti više turista u našu prestonicu.

Za razliku od ostalih evropskih zemalja koje svake godine zarađuju milione na obeležavanju značajnih događaja, srpski turizam nikako ne uspeva da iskoristi godišnjice.

Uprkos tome što je čitava prošla godina bila posvećena velikoj proslavi 17 vekova od Milanskog edikta srpski turizam od toga nije zaradio ni dinar, pišu "Novosti". Čini se da će ova godina, koja je u znaku obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, biti berićetnija.
"Istorija se najbolje uči kroz turizam", tvrdi Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

"U Beogradu je počeo Prvi svetski rat i tu činjenicu ćemo iskoristiti kao mogućnost zarade, kroz ture, brošure i događaje da sprečimo da se istorija prekraja. Ministarstvo odbrane već je započelo proces rekonstrukcije broda 'Bodrog' i to će biti najzanimljivije mesto za turiste. Turistima ćemo ponuditi nešto zaista ekskluzivno - život u Beogradu u Prvom svetskom ratu. Turisti iz inostranstva i okolnih zemalja mogu da vide kako je bilo životi pod austrougarskom okupacijom", objasnio je Popović.

Dve agencije, "Magelan" i "Glob metropoliten" već organizuju ture na temu Prvog svetskog rata, a prve grupe nemačkih turista već su rezervisale dolazak. Pored Beograda, koji je spremio najbolje ture, brošure, izložbe, manifestacije i još nekoliko gradova uključilo se u obeležavanje početka Velikog rata. U tome prednjače Kragujevac, Šabac i Vrnjačka Banja.

"Prošlog oktobra organizovali smo prvu turu na temu Prvi svetski rat za Udruženje 'Arčibald Rajs', a od aprila ćemo ih uvrstiti u redovnu ponudu", izjavila je Snežana Milisavljević, direktorka TO Kragujevac.

"Naš grad je bio ratna prestonica Srbije i izuzetno smo zanimljivi svima koje interesuje ova tematika", dodala je Milisavljević.

Vrnjačka Banja je na sajtu pripremila virtuelnu turu sa podacima o učešću u Prvom svetskom ratu kako bi zainteresovani turisti mogli da vide ratne lokalitete.

"Prva britanska bolnica nalazila se u Banji i planiramo da preselimo stanovnike i pretvorimo je u muzej", istakao je Goran Karavesović iz TO Vrnjačka Banja.

Kraljevo je odštampalo lepu brošuru, pa turisti koje zanima ova tema imaju vodič uz pomoć kojeg mogu da istražuju.

Podeli ovu vest

18/02/2015 0 comment

Na današnjem Ušću nekada se ulivao još jedan vodotok. Dunavac bah ili Dunavski potok postojao do izgradnje železničke pruge 1884. godine. Običaj da svoj grad predstavljamo kao mesto na ušću dve reke odavno je ustaljen u Beogradu. Međutim, nije oduvek bilo tako. Do pretposlednje decenije 19. veka ovde se ulivala još jedna reka. Doduše, znatno ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti