fbpx

Održana premijera filma "Doba Dunđerskih"

Održana premijera filma "Doba Dunđerskih"

U bioskopu Arena Cineplex održana je premijerna projekcija dokumentarno-igranog filma "Doba Dunđerskih". Ova istorijska drama, izašla iz studija "Košutnjak filma" i knjige Pere Zupca osvetljava život Dunđerskih, jedne od najpoznatijih vojvođanskih porodica, i govori o odnosu njihove najmlađe ćerke Jelene – čuvene Lenke – i pesnika Laze Kostića, koji ju je opevao u besmrtnim stihovima jedne od najlepših ljubavnih pesama srpske književnosti, "Santa Maria della salute".

Jednosatni dokumentarno-igrani film "Doba Dunđerskih", u režiji Marka Marinkovića, govori o specifičnom odnosu pesnika Laze Kostića i Lenke Dunđerski – najlepše i najbogatije srpske udavače tog vremena.
Prvobitno zamišljen kao televizijska-serija o građanskoj Vojvodini, scenario filma napisali su Pero Zubac i mlada Katarina Janković, prema Zupčevoj knjizi "Lenka Dunđerski".

Najpoznatiji ljubavni par srpske književnosti glume Igor Perović i Anđela Jovanović.

"Saznala sam mnogo o toj osobi, o kojoj sam ranije znala jako malo osim da joj je posvećena pesma "Santa Maria Della Salute". Saznala sam i da je pričala više jezika, da je svirala klavir, da je pevala, da je mnogo dobro jahala, svašta – baš je bila zanimljiva... Da je bila odgovorna za osnivanje SNP-a, što je za nas glumce najbitnija stvar otprilike, da se osnuje pozorište. Tako da sam se na neki način zaljubila u nju", kaže Jovanovićeva.

Perović je istakao:

"Retko se pruža – posebno u današnje vreme – da dobijete priliku da uopšte tumačite jedan takav lik kakav je bio Laza Kostić koji je bio... da ne prepričavam sada njegov život, niti njegov životni put, niti koje je sve fakultete završio, i šta je sve radio u životu – dovoljno je samo "Santa Maria Della Salute" da je napisao pa bi već bio genije".

"To Vojvodina zaslužuje, i uspomena na Dunđerske to zaslužuje. To su bili veliki dobrotvori srpskog naroda – i sama priča Lazar i Lenka je filmska priča, što bi rekli, "holivudska priča. Kao što je, recimo, priča Miša i Jaša – Miša Dimitrijević i Jaša Tomić – tek to je "holivudska priča", rekao je Zubac.

"Doba Dunđerskih" će uskoro imati i televizijsku premijeru, dok je pravljenje serije po tom predlošku još uvek pod znakom pitanja.

Medije

Podeli ovu vest

06/01/2014 0 comment

Prema narodnim običajima, to je bela pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca. Česnica spada u hlebne ili beskrvne žrtve, kao slavski kolač, i njene korene, kao i za Božićnu pečenicu, treba tražiti u starozavetnim pričama ο prinošenju žrtava Kaina i Avelja, sinova Adamovih. Česnica se mesi u jutarnjim satima na sam dan Božića. Dobila je ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti