fbpx

46. BEMUS otvara čuveni ruski hor "Glinka"

46. BEMUS otvara čuveni ruski hor "Glinka"

Festival umetničke muzike, 46.Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) svečano će večeras (20) u Sava Centru otvoriti ruski hor Glinka, pod dirigentskom upravom Vladislava Černušenka

Ovogodišnji Bemus trajaće do 1.novembra u organizaciji novosnovanog Centra beogradskih festivala(CEBEF), u čijem se sastavu našao dosadašnji izvršni producent Bemusa Jugokoncert.

Umetnički direktor Bemusa, ugledni srpski kompozitor i profesor Fakulteta muzičke umetnosti Svetislav Božić i Odbor festivala u kome su Smiljka Isaković, Dubravka Jovičić, Jovan Kolundžija, Biljana Radovanović i Bratislav Petković pripremili su program sa osloncem na tri tačke.

Oslonac programa 46.Bemusa je 100 godina od Velikog rata, stogodišnjica smrti Stevana Mokranjca i tridesetogodišnjica od smrti Vasilija Mokranjca i Marka Tajčevića.

Kako je najavio Božić, na ovom Bemusu učestvovaće apsolutni umetnički vrh, on će biti izvanredan za publiku jer dolaze vrhunski muzičari čiji je dar blistav i srčan, oni su daroviti i ostvareni umetnici koji dolaze kao prijatelji Beograda i velika je čast da imamo takve goste.

Pored Glinke dolazi pijanista Aleksandar Sinčuk, izvanredan majstor rusko-moskovske pijanističke škole koji će za jedno veče odsvirati dva remek dela svetske literature, drugi i treći koncert Sergeja Rahmanjinova.

Ruski violončelista, dirigent, pijanista i pedagog Aleksandar Rudin na solističkom koncertu u subotu, 25.oktobra izvešće dela Johana Sebastijana Baha a naredne večeri nastupiće sa moskovskim kamernim ansamblom Musica Viva, čiji je umetnički vođa više od dve decenije. Kao solista nastupiće i slovenački klarinetista Darko Brlek.

Na ovogodišnjem festivalu pored slavnog ruskog hora na otvaranju 46.Bemusa nastupiće i Hor i Simfonijski orkestar RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem.

U četvrtak, 30. oktobra u Kolarčevoj zadužbini Hor RTS i dirigent Suđić održaće celovečernji koncertni omaž Mokranjcu na kome će izvesti remek dela duhovne i svetovne muzike začetnika srpske muzičke kulture i muzičkog obrazovanja u Srbiji.

Na zatvaranju Bemusa, u subotu, 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini sa Simfonijskim orkestrom i dirigentom Suđićem nastupiće Sinčuk čiji uspon u karijeri počinje nakon osvajanja prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Sergej Rahmanjinov u Moskvi 2008.godine.

Na Bemusu će nastupiti i profesori, saradnici, studenti Fakulteta muzičke umetnosti, koji će izvoditi kompozicije dva ugledna, čuvena profesora FMU Tajčevića i Vasilija Mokranjca.

Medije

Podeli ovu vest

28/07/2015 0 comment

U Kragujevačkim opštinama se od 29. jula održava etno manifestacija pod nazivom “Zlatno zrno Šumadije”. Manifestaciju čine izložbe pekarskih proizvoda u tri takmičarske kategorije. Prvi otkos roda pšenice se dešava početkom jula, kada i počinje takmičenje u slavu žita i hleba. Predstavnici sedam šumadijskih opština nadmeću se u ručnom ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti