Novi roman o srpskoj heroini Milunki Savić

Novi roman o srpskoj heroini Milunki Savić

Povodom stogodišnjice Velikog rata kragujevačka književnica Vojislava Latković objavila je roman o srpskoj heroini iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Milunki Savić, jedinoj ženi na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Roman "Milunka Savić, proslavljeni heroj Velikog rata" u izdanju "Beoknjige" promovisan je na nedavnom Sajmu knjiga u Beogradu i, kako je Latković izjavila Tanjugu, izazvao je veliko interesovanje posetilaca.

"Pet dana sam na Sajmu knjigu na četiri štanda, potpisivala knjigu. Knjiga se tražila, verovatno zato što je, izgleda, jedini roman o Milunki Savić, o kojoj ima dokumentarnih filmova i dosta drugih podataka", rekla je Latković.

Naglašavajući da je roman štampan u tiražu od 1.000 primeraka, autorka romana o Milinki Savić, ženi-borcu vrednoj divljenja, koja je nepravedno bila zaboravljena u našoj zemlji, rekla da je na samom Sajmu prodata trećina tiraža.
Dodala je da su za roman bili zainteresovani posetioci razne životne dobi i zanimanja, što ju je, kako je rekla, pomalo iznenadilo.

"Bilo je i prosvetnih radnika iz Beograda, Beograđanki i drugih posetilaca. Kupci su različitih godina, bilo je mlađih, srednje generacije, čak i dece", rekla je Latković.

Kragujevačka književnica je u ediciji "Znamenite žene u vrtlogu istorije" objavila 14 romana o isto toliko žena koje su neizostavni deo istorije, a na knjigu u poetskom stilu o srpskoj bombašici u tri rata, koja je šest godina provela u rovu, devet puta bila ranjavana i 12 puta bila odlikovana, odlučila se jer se ove godine obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata.

"Tu godišnjicu lepo proslavljamo i hvala Bogu da je tako, jer je dosta i bilo zaborava prošlosti, kao da smo samo u Drugom svetskom ratu ratovali i kao da smo samo tada živeli", rekla je Latković i dodaje kako tada niko nije smeo ni da priča o kralju Aleksandru.

Autorka navodi i da je i sama nekada bila član komunističke partije, ali da je, kako je rekla, prihvatila i pisala o kraljevima, kneževima, a sada i o Milunki Savić.

"Milunka i kneginja Ljubica imale su nešto zajedničko, a to je da su obe bile nepismene, a tako mudre i toliko fine" ocenjuje književnica.

U romanu o srpskoj Jovanki Orlenki rođenoj 1890. godine u Koprivnici kod Jošaničke Banje u doba vladavine Aleksandra iz dinastije Obrenović, književnica u poetskom stilu piše o njenom detinjstvu, odrastanju, životu.

Opisuje kako su njeni drugari i drugarice shvatili da je drugačija, sposobnija od svih i govorili da dok im je Milunke nemaju čega da se boje, o tome da je uz svoju ćerku odgajila još tri usvojene devojčice i odškolovala još tridesetoro dece.

Autorka piše kako je Milunka preobučena u muškarca otišla u rat, da je bila u bombaškom odredu koji uvek prvi dejstvuje, da je nosila pušku i bajonet, da je bila pravi ratnik bež škole, da je u jednom trenutku imala više od 20 rana, o njenim odlikovanjima koja je dobila za svedočenu hrabrost u ratovima.

"Kada su joj u Francuskoj dodeli tri odlikovanja, najveće interesovanje boraca bilo je za nju, a ona se, budući da je bila nepismena, sporo potpisivala. Kako su joj borci dovikivali - skraćuj Milunka, skraćuj, ona se prvo potpisala sa Milunka Savić, pa, onda kao Milunka S. a treći put je samo napisala M.S.", otkriva književnica jednu od brojnih epizoda u romanu na oko 240 strana.

Posle Sajma knjiga roman je promovisan u Udruženju Kragujevčana u Beogradu, a Kragujevcu će biti predstavljen 17. novembra. Tanjug

Podeli ovu vest

27/09/2015 0 comment

Ovo je dan kada je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan kada je vraćen iz Persije u Jerusalim.Slavi se dva puta u toku godine, 18.januara i 27.septembra. Ranije su se ljudi strogo držali posta na ovaj dan. U nekim selima održavaju se vašari.Najveći vašar u Gornjoj Pčinji priređuje se u Radovnici , ispod crkve pored reke Pčinje, gde je ...

10/07/2018 0 comment

NikolaTesla, slavni srpski naučnik jedan je od najvećih svetskih genijalaca svih vremena. Možda ste se zapitali,kako je postizao vrhunsku ...

27/10/2019 0 comment

Sveta Petka je poreklom Srpkinja,rođena u Vizantiji, u gradu Epivatu. Živela je i umrla u 11.veku.Po smrti imućnih roditelja, svetica podeli ...

05/11/2019 0 comment

U 2019. godini, proslava Dana Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, 06. novembra, proteći će u znaku mode. Tim povodom biće otvorena izložba Moda u ...

11/11/2019 0 comment

Srpska ramonda je biljka koja raste Srbiji, uglavnom na istoku i jugoistoku, kao i na planini Kajmačalan čiji je najviši vrh Sveti Ilija (2524 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!