Novi roman o srpskoj heroini Milunki Savić

Novi roman o srpskoj heroini Milunki Savić

Povodom stogodišnjice Velikog rata kragujevačka književnica Vojislava Latković objavila je roman o srpskoj heroini iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Milunki Savić, jedinoj ženi na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Roman "Milunka Savić, proslavljeni heroj Velikog rata" u izdanju "Beoknjige" promovisan je na nedavnom Sajmu knjiga u Beogradu i, kako je Latković izjavila Tanjugu, izazvao je veliko interesovanje posetilaca.

"Pet dana sam na Sajmu knjigu na četiri štanda, potpisivala knjigu. Knjiga se tražila, verovatno zato što je, izgleda, jedini roman o Milunki Savić, o kojoj ima dokumentarnih filmova i dosta drugih podataka", rekla je Latković.

Naglašavajući da je roman štampan u tiražu od 1.000 primeraka, autorka romana o Milinki Savić, ženi-borcu vrednoj divljenja, koja je nepravedno bila zaboravljena u našoj zemlji, rekla da je na samom Sajmu prodata trećina tiraža.
Dodala je da su za roman bili zainteresovani posetioci razne životne dobi i zanimanja, što ju je, kako je rekla, pomalo iznenadilo.

"Bilo je i prosvetnih radnika iz Beograda, Beograđanki i drugih posetilaca. Kupci su različitih godina, bilo je mlađih, srednje generacije, čak i dece", rekla je Latković.

Kragujevačka književnica je u ediciji "Znamenite žene u vrtlogu istorije" objavila 14 romana o isto toliko žena koje su neizostavni deo istorije, a na knjigu u poetskom stilu o srpskoj bombašici u tri rata, koja je šest godina provela u rovu, devet puta bila ranjavana i 12 puta bila odlikovana, odlučila se jer se ove godine obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata.

"Tu godišnjicu lepo proslavljamo i hvala Bogu da je tako, jer je dosta i bilo zaborava prošlosti, kao da smo samo u Drugom svetskom ratu ratovali i kao da smo samo tada živeli", rekla je Latković i dodaje kako tada niko nije smeo ni da priča o kralju Aleksandru.

Autorka navodi i da je i sama nekada bila član komunističke partije, ali da je, kako je rekla, prihvatila i pisala o kraljevima, kneževima, a sada i o Milunki Savić.

"Milunka i kneginja Ljubica imale su nešto zajedničko, a to je da su obe bile nepismene, a tako mudre i toliko fine" ocenjuje književnica.

U romanu o srpskoj Jovanki Orlenki rođenoj 1890. godine u Koprivnici kod Jošaničke Banje u doba vladavine Aleksandra iz dinastije Obrenović, književnica u poetskom stilu piše o njenom detinjstvu, odrastanju, životu.

Opisuje kako su njeni drugari i drugarice shvatili da je drugačija, sposobnija od svih i govorili da dok im je Milunke nemaju čega da se boje, o tome da je uz svoju ćerku odgajila još tri usvojene devojčice i odškolovala još tridesetoro dece.

Autorka piše kako je Milunka preobučena u muškarca otišla u rat, da je bila u bombaškom odredu koji uvek prvi dejstvuje, da je nosila pušku i bajonet, da je bila pravi ratnik bež škole, da je u jednom trenutku imala više od 20 rana, o njenim odlikovanjima koja je dobila za svedočenu hrabrost u ratovima.

"Kada su joj u Francuskoj dodeli tri odlikovanja, najveće interesovanje boraca bilo je za nju, a ona se, budući da je bila nepismena, sporo potpisivala. Kako su joj borci dovikivali - skraćuj Milunka, skraćuj, ona se prvo potpisala sa Milunka Savić, pa, onda kao Milunka S. a treći put je samo napisala M.S.", otkriva književnica jednu od brojnih epizoda u romanu na oko 240 strana.

Posle Sajma knjiga roman je promovisan u Udruženju Kragujevčana u Beogradu, a Kragujevcu će biti predstavljen 17. novembra. Tanjug

Podeli ovu vest

01/03/2018 0 comment

Mnoge je u Srbiji iznenadio ledeni talas na početku marta meseca, jer svi priželjkujemo da nam u martu zamiriše proleće, a nekad se desi da bude snega i mraza. Tada se kaže kako nas je baba Marta prevarila, pozajmila od februara koji dan i produžila zimu, a na zemlju poslala „cigančiće" - sneg koji se topi ili ledene kapi.Prvog dana ...

10/07/2018 0 comment

NikolaTesla, slavni srpski naučnik jedan je od najvećih svetskih genijalaca svih vremena. Možda ste se zapitali,kako je postizao vrhunsku ...

14/09/2019 0 comment

Manastir Tuman vekovima stoji kao temelj svedočenja naše istorije, i neprocenjive vrednosti kulturnog značaja Srbije, takođe i okupljanja ...

11/09/2019 0 comment

"Mokranjčevi dani" biće 54. put održan od 14. do 20. septembra u Negotinu u čast kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. "Uvažavajući tradiciju ...

14/09/2019 0 comment

Požegača ili, kako se u narodu zove, madžarka, neprikosnovena je u proizvodnji vrhunske šljivovice. Od svih drugih sorti šljiva u ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!