fbpx

U Teslinu čast - promocija nauke i kulture na Fruškoj gori

U Teslinu čast - promocija nauke i kulture na Fruškoj gori

Tesla Global Forum, tradicionalna manifestacija posvećena popularizaciji i promociji nauke, kulture i obrazovanja u čast Nikole Tesle, ove godine se održava od 07. do 10 jula na Fruškoj gori, u Matici srpskoj i manastiru Šišatovac.

Svečano otvaranje manifestacije je 07.jula, sa početkom u 14:00 časova, na Fruškoj gori, u Kongesnom centru CEPTOR Andrevlje.

Forumu će prisustvovati oko sto pedeset najuspešnijih studenata koji dolaze sa domaćih i stranih univerziteta. Posebno je organizovan dolazak studenata sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske i Crne Gore.

Učesnici Foruma su brojni eminentni profesori, naučnici, umetnici i Tesla eksperti iz zemlje i sveta, koji u okviru predavanja, okruglih stolova i kreativnih radionica prenose i razmenjuju svoja znanja i iskustva.

Devetog jula, u manastiru Šišatovac, za koji je Tesla tokom celog svog života bio vezan, priređuje se "manastirska trpeza", događaj koji uključuje liturgiju i svečane besede u čast Nikole Tesle.

Poslednjeg dana festivala, 10. jula, na Teslin rođendan, u Novom Sadu, u Matici srpskoj, u Svečanoj sali, dodeliće se tradicionalno priznanje, Tesla Global Forum-a, "Bela golubica".

Ovogodišnji laureati ovog prestižnog priznanja, između ostalih su naša proslavljena umetnica, interpretatorka duhovne muzike, Divna Ljubojević, američki muzičar i kompozitor Mano Divina.Među dobitnicima se nalaze i Majkl Đorđević, lider srpske dijaspore u SAD, G din Mladjen Cicović direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, kao i glumac Nikola Rakočević, koji je maestralno odigrao Nikolu Teslu, u pozorišnom spektaklu "FBI - DOSIJE TESLA".

Podeli ovu vest

22/02/2018 0 comment

Kako su izgledale seoske kuće u području Mačve do XVIII veka, ima malo podataka. Jedan engleski putopisac iz 1738. godine veli ''srpske kuće su obične kolibe, čiji se krov jedva diže od zemlje''. S. L. Popović ostavio je opis kuća u Srbiji početkom XVIII veka. Pošto je Srbija bila obrasla gustim hrastovim šumama, one su po selima ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti