fbpx

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji-u konkurenciji 11 igranih ostvarenja

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji-u konkurenciji 11 igranih ostvarenja

U Vrnjačkoj Banji, počinje 37.po redu festival flmskog scenarija, u takmičarskom programu do 17. avgusta biće prikazano 11 od u ukupno 12 filmova snimljenih između dva izdanja manifestacije, najavili su organizatori.

Na programu će biti "Odumiranje" po scenariju Dušana Spasojevića i u režiji Miloša Pušića, "Falsifikator" (Goran Marković i Tihomir Stanić/Marković), "Ljuljaška" (Tamara Drakulić i Ana Ivanović/Drakulić), "Država" (Saša Radojević/Jelena Marković), "Krugovi" (Srđan Koljević i Melina Pota Koljević/Srđan Golubović).

Publika će imati priliku da pogleda i "Vir" Bojana Vuka Kosovčevića, "S/Kidanje" po scenariju Nede Radulović, Biljane Maksić i Koste đorđevića, u režiji Đorđevića, "Artiljero" Srđana Anđelića, "Mamaroš" Momčila Mrdakovića, "Ljubav dolazi kasnije" Hadži-Aleksandra Đurovića.

U konkurenciji za festivalske nagrade biće i ostvarenja "Gde je Nađa" za koje je scenario napisao Kosta Peševski, dok režiju potpisuju Luka Popadić, Aron Sekelj, Raško Milatović, Marko Đorđević, Miloš Milovanović, Nemanja Vojinović, Petar Ristovski i Tea Lukač.

O najboljem scenariju odlučivaće žiri, u kome će biti režiser Želimir Žilnik, umetnički direktor Festa Borislav Anđelić i dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj Milan Jelić, nagrađen na prvom Festivalu filmskog scenarija 1977. zajedno sa Predragom Perišićem za film "Ljubavni život Budimira Trajkovića".

Od 11 filmova šest su debitantska, a projekcije će biti na Letnjoj pozornici i u bioskopu. Planiran je i bogat prateći program u okviru koga će biti predstavljene knjige "Kino Tom: Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda" Slobodana Šijana, "Mali ekran" Mome Kapora, "Dramaturgija igranog filma" Petrita Imamija, "Doktor Rej i đavoli" Dinka Tucakovića i prikazan njegov istoimeni film.

Biće otvorena i Kuća scenarija u biblioteci u Vranjčkoj Banji i održan simpozijum posvećen tome. Povodom 80. rođendana scenariste Siniše Pavića biće prikazan film "Višnja na Tašmajdanu", snimljen po njegovom istoimenom romanu.

Treći dan manifestacije biće posvećen predstavljanju Akademije umetnosti iz Beograda - biće otvorena izložba fotografija Katedre za fotografiju, prikazani kratki filmovi studenata, kao i dugometražni igrani film "Flert" snimljen u produkciji Akademije pre sedam godina.

 

Medije

Podeli ovu vest

08/09/2014 0 comment

 "Dr Arčibald Rajs - Ratni izveštaji iz Srbije i sa Solunskog fronta - neobjavljeni tekstovi na srpskom jeziku" je nova knjiga koju je objavila izdavačka kuća "Geopolitika pres". To je zbir izveštaja koje je Rajs tokom Velikog rata slao iz Srbije i sa Solunskog fronta, a koji su objavljivani u evropskoj štampi, pre svega u švajcarskom ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti