fbpx

Počinje jubilarni 50.FEST

Počinje jubilarni 50.FEST

U Beogradu će večeras biti otvoren jubilarni, 50. Međunarodni filmski festival FEST na kojem će biti prikazano više od 80 filmova, među kojima i pet kandidata za prestižnu filmsku nagradu "Oskar".

Organizatori FEST-a su najavili da će otvaranje biti sa "faktorom iznenađenja", ne želeći da navedu ime filmskog stvaralaca koji je zvanično otvoriti festival.

Na otvaranju će premijerno biti prikazan domaći film "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, koji je već osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima.

Prema programu, manifestacija počinje već od 18.15 časova u Kombank dvorani, kada je predviđen svečani defile zvanica i fotografisanje gostiju na crvenom tepihu.

Najavljeno je 450 projekcija u osam dvorana i 16 bioskopskih sala, a publici neće biti potrebni pi-si-ar testovi i kovid sertifikati, nego samo maske.

Organizatori su najavili više od 100 gostiju iz segmenta filmske industrije, odnosno predstavnika filmskih fondova sa svojim projektima i to iz Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Italije, Francuske, kao iz tek osnovanog Filmskog fonda Republike Srpske.

FEST će trajati do 6. marta, a biće prikazani filmovi koji su osvajali nagrade na prestižnim filmskim festivalima, među kojima i dva filma najnovije svetske produkcije iz Rusije i SAD.

Predsjedavajući žirija ovogodišnjeg FEST-a je glumac i producent Miloš Biković.

Nagrada "Beogradski pobjednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena srpskim istaknutim ličnostima iz sveta filma - režiseru Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Podeli ovu vest

12/07/2018 0 comment

Petrovdan crkva slavi u čast apostola Petra i Pavla.Petar je jedan od 12 velikih apostola. Pre nego što je sreo Isusa Hrista,bio je ribar i zvao se Simon.Prvi je izrazio veru u Hrista i celog ovozemaljskog života služio hrišćanstvu.Propovedao je po Palestini,Maloj Aziji,Iliriku i Italiji.Činio je mnoga čudesa,a o njegovoj ...

29/11/2023 0 comment

Na potezu Crkvine, u podnožju Pančićevog vrha (2.017 m) na Kopaoniku, nalaze se ostaci crkve Sv. Prokopija, koja, prema rezultatima dosadašnjih ...

14/11/2023 0 comment

Manastir Kumanica se nalazi između Prijepolja i Bijelog Polja, 13 kilometara od Brodareva, te se do njega stiže prelaskom granice između Srbije i ...

05/12/2023 0 comment

Galerija savremene likovne umetnosti Niš organizuje svečano otvaranje izložbe Nadežda Petrović: Modernost i nacija u utorak 05. decembra u 13.00 sati ...

08/11/2023 0 comment

Prvi veliki prazniku novembru, posvećen Svetom Dimitriju, sinu velikog solunskog vojvode. Zbog zaštite i nesebične pomoći koju je pružao ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti