fbpx

Crteži i grafike manastira Hilandar i Savina

Crteži i grafike manastira Hilandar i Savina

U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda večeras je  otvorena izložba crteža i grafika pod nazivom "Večernje" autora Zorana D. Kostića.

Kostić je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1987. godine u klasi profesora Vojislava Todorića. Član je ULUS-a, izlagao je na mnogobrojnim samostalnim izložbama od 1990. godine.

Dela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Nišu kao redovni profesor crtanja i slikanja na Univerzitetu u Nišu - Fakultetu umetnosti.

Autor je monografija "Crteži i grafike Hilandara" (2009.) i "Andrejevo detinjstvo" (2011.), objavljenih u izdanju Niškog kulturnog centra.

Na izložbi u Galeriji Atrijum predstavlja se crtežima i grafičkim listovima iz ciklusa posvećenog manastirima Hilandar i Savina, a najobimniji deo čine radovi publikovani u pomenutoj monografiji.

manastir-savina 4f9e8e480802a

Kustos izložbe Ivanka Lazović kaže da je Kostić bio rukovođen idejom da predstavi aktuelni trenutak i manastirski kompleks sa oštećenjima nakon katastrofalnog požara iz 2004 godine. Fascinacija životom na Svetoj gori inspirisala ga je da zabeleži atmosferu, trenutni, neponovljiv izgled i obnovu manastira Hilandara.

Drugi segment izložbe čine crteži i grafike manastira Savine nastali u večernjim časovima u kontrastu prema modrom nebeskom svodu. Veći deo crteža je pravljen hitro, najčešće zbog brzih promena u izgledu i pokušaja da se uhvati poseban trenutak, ocenjuje Lazovićeva u najavi izložbe.

Postavku će otvoriti istoričar umetnosti Dušan Milovanović, a moći će da se vidi do 19. septembra.

(Tanjug)

Podeli ovu vest

18/03/2014 0 comment

Vrata jedne od najpoznatijih srpskih pivarau Čelarevu koju je osnovala porodica Dunđerski davne 1892.godine  su otvorena od marta do septembra u okviru "Dana otvorene pivare", besplatnih pivskih izleta koji se organizuju iz 12 vojvođanskih gradova: Bačke Palanke, Zrenjanina, Novog Sada, Inđije, Pančeva, Vršca, Kikinde, Sremske Mitrovice, ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti