fbpx

Knez Arsen Karađorđević,komandant srpske konjice - najodlikovanjiji oficir svih vremena

Knez Arsen Karađorđević,komandant srpske konjice - najodlikovanjiji  oficir svih vremena

U ranijem  tekstu o ulozi srpske konjice kroz oslobodilačke ratove,samo sam pomenuo Kneza Arsena Karađorđevića,uz obećanje da ću o njemu pisati,a ovo je tekst o najodlikovanijem srpskom oficiru svih vremena.

Unuk vožda Karađorđa rodio se u Temišvaru 16.04.1859. kao deseto dete Kneza Aleksandra i Kneginje Perside i kao jedan od braće budućeg Kralja Srbije,Petra I Karađorđevića.Školovanje je započeo u Temišvaru,gde je završio Osnovnu školu,a srednju prestižnu školu "Luj Veliki" završio je u Parizu.Put za dalje školovanje ga je odveo u Rusiju,gde je u Petrovgradu završio Vojnu Akademiju i postao konjički potporučnik.

1881. dolazi u Francusku i stupa u redove Legije stranaca,te učestvuje u Francusko-Kineskom ratu,bori se protiv kineske vojske,vijetnamskih pobunjenika i tom prilikom je više puta ranjavan.Njegova hrabrost u borbama je izazvala divljenje legionara,a o Knezu Arsenu je više puta pisala francuska štampa.Takođe je kao legionar učestvovao u gušenju ustanka u Alžiru.

Po povratku iz Legije stupa u Carsku rusku vojsku,u Kavaljegardijski puk,te vrlo brzo postaje popularan u ruskoj prestonici.Ženi se jednom od najlepših žena Rusije,Kneginjom Aurorom Pavlovnom Demidov.

27.04.1893. Knez Arsen i Kneginja Aurora dobijaju sina Pavla,budućeg jugoslovenskog namesnika (1934.-1941.),nedugo zatim se sporazumno razvode,a sina Pavla poveravaju na čuvanje i vaspitavanje Knezu Petru,budućem Kralju Srbije.

knez arsen 2

Knez Arsen je bio hrabar i plahovit čovek,pa je po izvorima na koje sam naišao,iz raznoraznih razloga učestvovao u više od 40 dvoboja,a Miroslav Krleža je Kneza opusao kao "mišićavu silu od koje metak beži."

Po izbijanju Rusko-Japanskog rata 1904.godine,Knez Arsen se prijavljuje u Kozačku konjicugde je dobio čin Kozačkog kapetana.Borio se u čuvenim bitkma kod Port Artura i kod Mukdena,a podatak da se za svaku akciju javljao dobrovoljno,govori o njegovoj hrabrosti,pa ga je ruska štampa slavila na sav glas.Za veliko junaštvo koje je pokazivao,odlikovan je Zlatnom Georgijevskom sabljom i unapređen u čin pukovnika.
Koliko malo znamo o ovom junaku govori i podatak da se nigde ne pominje da je Knez Arsen najodlikovaniji srpski oficir svih vremena.

Knez Arsen je odlikovan 18 puta,srpskim,ruskim i francuskim odlikovanjima.
Nažalost u Zbirci Vojnog muzeja u Beogradu ostalo je samo 5 odlikovanja,a ostalo su opljačkali Nemci za vreme 2.svetskog rata.

Kako se Kralj Petar po izboru vratio 1903. u Srbiju,poslao je molbu Ruskom Carstvu da Knez Arsen dobije otpust iz Ruskog podanstva i da pređe u srpsko podanstvo,što je i učinjeno.

Po nekim podacima na koje sam naišao,a i po tvrdnjama istoričara Mekenzija,Knez Arsen 1911. stupa u tajnu organizaciju "Ujedinjenje ili smrt" poznatiju kao "Crna ruka",vodeći se proklamovanim ciljevima organizacije.

Negde uoči početka Balkanskih ratova,Knez Arsen je unapređen u divizijskog đenerala srpske vojske i postavljen je za komandanta Konjičke divizije kojom je komandovao u oba Balkanska rata.Konjička divizija kojom je komandovao je odigrala presudnu ulogu u Kumanovskoj,Bregalničkoj i Bitoljskoj bici,jurišajući n a neprijatelja i rešavala je sve bitke u korist srpske vojske.

Po završetku Balkanskih ratova,a nakon sukoba sa Kraljem Petrom i prestolonaslednikom Aleksandrom koji je nastao zbog njegovog učešća u organizaciji "Crna ruka",Knez Arsen ponovo odlazi za Rusiju gde ga prima Car Nikolaj i daje mu komandu nad II konjičkom brigadom.Na čelu ove brigade učestvuje u bitkama na istočnom frontu,kod Rige i Varšave.Početkom 1918.kada su boljševici preuzeli vlast,napušta Rusiju i odlazi u Pariz.
Nakon 37 godina oficirske karijere odlazi u penziju,a preminuo je u Parizu,19.10.1938. posle duže bolesti,u svojoj 79.godini života.

Telo Kneza Arsena je preneseno u Srbiju,a sahranjen je u zadužbini Kralja Petra I u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.U njegovu čast je VI konjički puk Jugoslovenske Kraljevske vojske,dobio naziv "Puk Kneza Arsenija,"

Kako se naslednicima konjice smatraju helikopteri,tenkovi ili oklopna vozila,nažalost u vojsci Srbije nijedna jedinica ne nosi ime jednog od najvećih srpskih junaka.
Ovim tekstom,pokušao sam svojim skromnim doprinosom da izvučem iz potpunog zaborava najodlikovanijeg srpskog oficira.

" Da se kao kap izdigla iz okeana večnosti,blistala na suncu za jednu sekundu,pa je opet nestala.Ali,ta sekunda,za koju je srpskom narodu zablistao Knez Arsen na čelu njegove konjice u najsudbonosnijim danima,unela je toliko svetlosti njegovim pobedama,da će sva potonja pokolenja,kad god se pomene ta sekunda,zahvalno reći:SLAVA KNEZU ARSENU KARAĐORĐEVIĆU!"

Autor: Duško Mijatović

Podeli ovu vest

17/08/2014 0 comment

Treće festivalske večeri "Nišvila" od svih sastava koji su odisali ritmovima eksperimentalnog džeza i fantastičnim vokalima, srpski hor "Viva Vox" nagrađen je najvećim ovacijama publike.Kao što se i očekivalo beogradski "a capella" hor "Viva Vox" izazvao je opšte oduševljenje posetilaca.hor "Viva Vox" je obradama popularne muzike uspeo da ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti