fbpx

Zrenjanin vas zove na jubilej: 30.DANI PIVA

Zrenjanin vas zove na jubilej: 30.DANI PIVA

26. avgusta, Zrenjaninom će proći tradicionalna povorka fijakera koja će pozivati građane na “Dani piva” i tako zvanično “načeti” ovogodišnju manifestaciju.

Uslediće pet dana kulturnog, muzičkog i sportskog programa, kao i zabave na pivarskim štandovima na kojima se ove godine očekuje više posetilaca u odnosu na prethodnu.

“Dani piva” nastali su kao vid promocije i podrške nekadašnjoj Zrenjaninskoj industriji piva. Nakon zatvaranja pivare ova manifestacija nastavlja da se održava kao želja i potreba Zrenjaninaca da se tradicija sačuva od zaborava i da se dočekaju neki bolji dani za gradsku pivaru.

Proizvodnja piva započela je na ovim prostorima davne 1745.godine. Pivo je poteklo u Velikom Bečkereku, proteklo kroz Petrovgrad i ulilo se u Zrenjanin. Pivarski majstor Sebastijan Krajcezen je otvorio prvu radionicu za proizvodnju piva i od tada je prožimanje gradskog života i života pivare nastavljeno u kontinuitetu do današnjih dana.

1878.godine pivaru kupuje jedan od najvećih veleposednika u Vojvodini, Lazar Dunđerski, koji je značajno proširio pivaru. Doveo je tada najbolje arhitekte iz Praga koji su osmislili sjajan kompleks zgrada čiju je estetsku vrednost potvrdilo vreme.

Vrhunac kvaliteta zrenjaninsko pivo dostiže sedamdesetih godina XX veka, da bi osamdesetih godina dostigla svoj tehnički maksimum proizvevši 406.000 hl piva i tut- guta. Krenuvši putem tranzicije i privatizacije, ista je uslovila pad proizvodnje, a ubrzo posle i prestanak rada.

“Dani piva” postaju svojevrsni brend grada Zrenjanina i jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija u Srbiji. Više desetina hiljada Zrenjaninaca i posetilaca iz drugih mesta i gradova poseti ovaj grad tokom manifestacije.

Podeli ovu vest

24/08/2013 0 comment

Istorija stilova u enterijeru otuda nije samo otkrivanje tehnoloških nogućnosti njihovih tvoraca nego i otkrivanje njihovog životnog stava i zivotnog stila. Antički čovek se prepoznaje i pronalazi u jednostavnosti i prirodnoj eleganciji njegove umetnosti; barokni u njegovom do beskraja raskošnim i megalomanskim tvorevinama u slavu Bogu,a ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti