fbpx

PETROVDAN - srpski običaji na veliki praznik

PETROVDAN - srpski običaji na veliki praznik

Petrovdan se slavi u čast svetih apostola Petra i Pavla, 29 juna po starom odnosno 12 jula po novom kalendaru. Već sam narodni naziv za praznik Petrovdan ukazuje da je dan uglavnom posvecen svetom Petru, rede se pominje u narodu i kao Pavlov dan, koji se obicno slavi sutradan kada se takode ne radi.

Kod Srba se do danas zadržao običaj da se uoči Petrovdana pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze.Paljenje lila obično se obavlja na javnim mestima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila ima za cilj da podseti na vremena kada su vladari mnogobošci progonili i mučili hrišćane. Petar i Pavle prozvani su vrhovnim apostolima, jer su svojim javnim delovanjem utemeljili hrišćanstvo u Evropi. Obojica su mučenički stradala 67. godine u Rimu za vreme vladavine cara Nerona.

sveti petar i pavle

Glavne karakteristike praznika su: branje cveca i bilja, kult mrtvih, u cemu su glavnu ulogu imale jabuke, kao i žrtvovanje guske, odnosno gušceta.

Na Petrov dan se ništa ne radi u polju, narocito se ne uprežu konji u kola.
Opšti je obicaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da ce ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.

Veruje se da na Petrovdan sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu. Koja je mati umrlog deteta jela jabuke pre Petrovdana veruje se njemuje sveti Petar nece udeliti.
U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim komšijama za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvecenje.

Opšti je obicaj da se za Petrovdan mese kolaci sa jabukama -petrovaca". Mnoge porodice slave Petrovdan kao krsnu slavu.

Proslavljanje Petrovdana zauzima posebno mesto među letnjim praznicima stanovnika oblasti Rađevine i Valjevske Podgorine. U prošlosti je ovaj praznik praznovan zbog zaštite letine a najupečatljiviji momenat pred-stavlja paljenje lila uoči praznika koje se pretvara u veliko narodno veselje. Međutim, ovaj praznik je u Rađevini bio poznat i po običaju nadigravanja za dukat.

 

Podeli ovu vest

03/03/2016 0 comment

Spomenici materijalne kulture govore o tome da su na Zlatiboru postojala retka praistorijska naselja iz neolitskog doba, smeštena u gustim šumama ili pored planinskih potoka i rečica. Ostaci ove kulture o čijem postojanju svedoči ornamentisana keramika, sreću se u prebivalištima tadašnjih ljudi, pećinama na strmim visovima, koji danas nose naziv ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti