fbpx

Tradicija Podrinja - porodične i kolektivne svetkovine u valjevskom i bijeljinskom kraju

Tradicija Podrinja - porodične i kolektivne svetkovine u valjevskom i bijeljinskom kraju

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja Valjevo, već treću godinu istražuje različite segmenate društvenog života valjevskg kraja tokom 20. veka. Kao i prethodne godine i ovogodišnji Projekat Podrinje - porodične i kolektivne svetkovine u valjevskom i bijeljinskom kraju bio je podržan sredstvimaMinistarstva kulture i informisanja RS.

Za razliku od prethodnih, ovogodišnje istraživanje bilo je, u okviru republičkog projekta Podrinje, prošireno i na susedne podrinske oblasti Jadra i Semberije (Republika Srpska). Stručni tim muzeja koji je vodila etnolog Gordana Pajić, prikupljao je građu o preslavama, seoskim slavama i vašarima. Pored religijskog karaktera ovi običaji imaju i karakter društvenih običaja, pa je u tom kontekstu ovo istraživanje nastavak već započetog istraživanja. Ovi aspekti su se uvek preplitali a u zavisnosti od opštih društvenih okolnosti, jedan ili drugi je dobijao na značaju, a uvek su u vezi sa velikim hrišćanskim (pravoslavnim) praznicima. Istraživački akcenat je stavljen upravo na procese promena i transformaciju običaja.

Aktivnosti na projektu podrazumevale su prethodni kabinetski rad (istraživanje postojeće literature, stare štampe, skeniranje dokumenata i fotografija), a potom terenski rad (realizovan tokom leta i jeseni), koji je podrazumevao: direktan uvid, intervjue,fotografsko i video snimanje, a koji je pružio i najviše informacija.

Prikupljena građa je sistematizovana i obrađena. NJu čini preko 400 snimljenih fotografija, 11 video zapisa u naseljima u kojima je obavljan terenski rad a to su Prijezdić, Skadar, Stave,Jovanja, Brankovina, Valjevska Kamenica, Pecka, Jelav (Loznica), Zagoni i Dragaljevac (Bijeljina).

Za potrebe projekta korišćena je i foto dokumentacijaEtnografskog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja u Šapcu. Prikupljena građa može da koristi za dalja istraživanja ali i u interaktivnim programima sa lokalnom zajednicom, kao što su: kreativne radionice (sa predškolskim i školskim uzrastom) i tematska predavanja( sa starijim uzrastom) , a doprinelo bi i očuvanju običaja i tradicionalnih oblika komunikacije.

Običaji se, dakle, transformišu u skladu sa novim ekonomskim i društvenim okolnostima ali se ne napuštaju, već se na različite načine interpretiraju i trpe promene u skladu sa sveukupnim promenama u društvu.

Ovaj Projekat stručnoj i široj javnosti predstavljamo izložbom: Porodične i kolektivne svetkovine-primeri transformacije običaja u valjevskom kraju i susednim podrinskim oblastima i filmom: Vidimo se za molitvu uGalerijiNarodnog muzeja Valjevo, četvrtak, 15. decembar 2016. godineu 19.00časova.

Podeli ovu vest

06/07/2016 0 comment

Od 6.jula, Leskovac, grad poznat po velikoj gostoljubivosti, postaje srpski "Rio de Ženeiro", kada počinje veliki "Leskovački karneval". Tokom četiri dana  Leskovac je jedna velika scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala izložbi, koncerata, pozorišnih predstava, sportskih dešavanja... Svakako, centralni događaj ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti