fbpx

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Najznačajnija kulturna manifestacija na teritoriji opštine Rekovac, 48. Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“održava seove godine 05. i 06. avgusta u porti manastira Kalenić.Kulturni centar i Turistička organizacija opštine Rekovac, pod pokroviteljstvom Opštine Rekovac su i ovog puta pripremili bogat kulturno-umetnički program.

Predsaborski dani počinju 03. avgusta otvaranjem tradicionalne likovne kolonije u OŠ „Dušan Popović“ u Kaleničkom Prnjavoru i nastavljaju se održavanjem osmog po redu takmičenja pevača amatera ,, „Zlatni glas Sabora“, koje se održava u Domu kulture u Rekovcu 04. avgusta sa početkom od 20.00časova. Specijalni gost na takmičenju će biti Vera Matović, koja će tom prilikom održati mini koncert uz pratnju orkestra udruženja estradnih umetnika i izvođača Šumadije „Kragujevac koncert“.

Tradicionalno završna manifestacija saborskih svečanosti se nastavlja 05. i 06. avgusta u porti manastira Kalenić gde će u subotu 06. avgusta u 10.00 časova biti otvorena izložba starih i retkihknjiga u okviru koje je poseban akcenat stavljen na izlaganje najmanje knjige na svetu.

Svečano otvaranje 48. Sabora narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ počinje u 18.00časova u porti manastira Kalenić gde će pozdravni govor održati predsednik opštine Rekovac Dr Aleksandar Đorđević i predstavnik Vlade Republike Srbije, zatim sledi program pod nazivom „Ostaviše spomen rodu srpskom“u režiji Marine Končar i Momira Bradića i uz učešće glumaca Momira Bradića, Vesne Pavlović, Nikole Milojevića, Nebojše Vranića i Vladimira Vučkovića. U okviru programa učestvuju i solista Vojislav Spasić i hor AVIA Arhangeli, kao i folklorni ansambli „Grozd“iz Aleksandrovca i „Tradicija“ iz Trstenika.

U nedelju 06. avgusta program počinje u 08.00 časova svetom liturgijom u manastiru Kalenić, a nastavlja se u 10.00 časova otvaranjem izložbe dela sa likovne kolonije u Kaleničkom Prnjavoru. Zatim u 11.00 časova sledi manifestacija „Zlatne ruke Levča“, u okviru koje se organizujepriprema i degustacija starih jela iizložba domaće radinosti. zatim takmičenje zdravičarai „Ulica starih zanata“ u okviru koje se predstavljaju udruženja koji neguju stare i umetničke zanate.

U 12.30 kreće svečani defile kulturno-umetničkih društava od porte do letnje pozornice na kojoj od 13.00časova kreće takmičarski deo nastupom kulturno-umetničkih društava iz Šumadije i Pomoravlja uz revijalni naspupkulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva.

Program se nastavlja dodelom povelje „Brativoje Marković“ i izborom za najduži brki najdužu pletenicu, kao i izborom najlepše saborice i najlepše muške i ženskenarodne nošnje.

Informacije: Turistička organizacija opštine Rekovac, tel: 035/8411-900, www.torekovac.com.

Podeli ovu vest

11/02/2015 0 comment

U Domu Vojske Srbije predstavljena je knjiga pod naslovom "Zločini nad Srbima u Velikom ratu" koju je iz bogate arhive dr Arčibalda Rajsa priredio dr Miloje Pršić. Ova vredna knjiga sadrži tekstove kriminologa iz Lozane dr Arčibalda Rajsa koji je svetsku javnost davne 1914. obaveštavao da rat koji vodi Austrougarska protiv Srbije prevazilazi ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti