fbpx

Jubilarni 60.Dragačevski sabor trubača u Guči od 13.-15.avgusta

Jubilarni 60.Dragačevski sabor trubača u Guči od 13.-15.avgusta

60. Dragačevski sabor trubača, koji počinje danas i trajaće tri dana. Posle prošlogodišnje pauze, za jubilarni Sabor pripremljen je bogat program.Centralna manifestacija ovogodišnjeg sabora u Guči je takmičarski deo, koji počinje u nedelju u 15 časova, tokom kojeg će biti proglašeni novi majstor trube i nova "Zlatna truba Dragačeva".

Pored programa takmičenja trubačkih orkestara, među vodećim učesnicima programa festivala je i Dejan Petrović sa svojim trubačima (Dejan Petrović Big bend) koji će nastupiti u petak 13. avgusta a potom sledi ponoćni koncert "101 truba".U subotu je između ostalog, na programu i koncert Simfonijskog orkestra RTS-a, pod dirigentskim vođstvom maestra Bojana Suđića. Na repertoaru će biti stare srpske tradicionalne pesme.Nakon ovog jedinstvenog spektakla, sledi još vrhunske muzike - koncerti orkestra Bobana i Marka Markovića a potom i muzičkog sastava pod vođstvom Dejana Lazarevića.Nedeljni program 60. dragačevskog sabora trubača, posle proglašenja "Zlatne trube", nastaviće se koncertima Elvisa Ejdinovića, Dejana Jevđića, a jubilarni festival zatvoriće Goran Bregović sa svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane".Za sve one koji ove godine ne stignu u Guču,prenos  programa i koncerata sa ovog čuvenog sabora obezbedio je RTS. U petak, subotu i nedelju kroz direktne prenose na RTS2. (petak 21.00, subota 21.00 i nedelja 15.00 na RTS 2)

Dragačevski sabor trubača, takođe poznat i kao Guča festival, je tradicionalna festivalska manifestacija i jedinstvena smotra tubaštva koja se svake godine održava u gradiću Guča, u Dragačevu, u regionu Zapadne Srbije.

guca 2

Skoro milion posetilaca iz Srbije i inostranstva dolazi u gradić od dve hiljade stanovnika svakog Avgusta. Zahvaljujući festivalu Guča je postala poznata u celom svetu kao mesto održavanja najvećeg festivala trubačke muzike širom planete, gde su još zatupljene i druge tradicionalne vrednosti, kao što su tradicionalne pesme, igre i nošnje regiona Dragačeva i Zapadne Srbije.

Od kako je knez Miloš Obrenović po svojoj naredbi oformio prvi vojni trubački orkestar 1831. Godine truba se odomaćila kod stanovništva i postala deo njihove kulture i tradicije.

Zvuk trube u ovom delu Srbije tradicionalno prati svaki veći događaj, od proslave rođenja, krštenja, venčanja, porodičnih slava, ali je i sastavni deo sahrana uz čiji zvuk se ljudi opraštaju od ovog sveta.

Muzika u Srbiji je veoma raznolika za tako malu teritoriju, gde dominiraju tri različita pravca narodne muzike, ona koja se svira u Zapadnoj srbiji gde dominiraju parni ritmovi u vidu sporih pesama za pevanje i brzih kola – za igru, zatim muzika južne srbije koja se bazira na specifičnim neparnim ritmovima u pesmama i igrama, i sa naglašenim emotivnim tonovima i načinom na koji muzičari proizvode isti. Takođe, tu je i specifičan muzički odraz Istočne Srbije, sa svojim karakteristikama i posebnostima. Čime su se godinama izdiferencirala tri regiona kao tri poznata centra sa poznatim trubačima danas.

 

Podeli ovu vest

14/02/2016 0 comment

Sveti Trifun je bio siromašni guščar iz Frigije,obdaren isceljiteljskim moćima,zbog kojih je bio čuven već od mladosti. U vreme njegove mladosti Rimskim carstvom vladao je car Gordijan, koji je imao umobolnu ćerku Gordijanu. Njoj nijedan lekar, a mnogi su pokušavali, nije mogao pomoći. Kada se čulo po carstvu da Trifun ima velike moći, car ga ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti