fbpx

Razglednica: Sudžou, grad koji osvaja lepotom

Razglednica: Sudžou, grad koji osvaja lepotom

Sudžou je stari kineski grad, koji se po gustini starih spomenika nalazi na trećem mestu u Kini, iza Pekinga i Siana. Sudžou je, poput Venecije, najstariji grad u Kini i bio je prestonica mnogih dinastija. U Sudžou je i danas zadržana stara gradska arhitektura, što je u današnjem svetu prava retkost. Stari grad Sudžou i bašta Sudžou se nalaze na Listi svetske kulturne i prirodne baštine, kao i na UNESCO-voj Listi nematerijalne svetske baštine. Kun opera, kineska kraba i Džoudžuang su međunarodno priznati brendovi iz Sudžoua.

U petom veku pre nove ere, po naređenju He Lua, kralja plemena Vu, visoki dvorski službenik Vu Cisi započeo je gradnju Sudžoa. Po predanju, obim grada iznosio je 40 lija (20 kilometara). Tokom 25 vekova ovaj grad je doživeo, kažu, sijaset promena i nevolja, ali se ipak očuvao drevni šarm carske Kine.

Istorijski spisi tvrde da je Marko Polo posetio Sudžou 1280. godine i opisao ga u svojim putnim beleškama kao „grad koji osvaja lepotom”. On mora da se tu osećao kao kod kuće jer je Sudžou, kao i Venecija, sagrađen na vodi.

Osim bašte, u Sudžou se nalaze mnoge druge prirodne lepote, opevane u mnogim pismima starih pesnika. Lingjanšan, Tianpinšan, Dongtingdongšan, Sišan, Dengvejšan, Baimađian, Kunšanjušan i Siangšan u Džangđiagangu su pravi mamci za turiste. Zabavni park Sudžou, termalni izvor u Jangšanu i pijaca na kojoj se prodaje odeća u Čangšu svake godine privlače turista iz celog sveta.

sudzou vrt 1

sudzou vrt 2

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti