fbpx

Razglednica: Božanski grad - Uranopolis

Razglednica: Božanski grad - Uranopolis

Uranopolis je veoma simpatičan primorski grčki gradić na severu Atosa i predstavlja zadnju turističku lokaciju i granicu prema Svetoj Gori - Atosu. Sa mnoštvom privatnih kuća ukrašenih obiljem zelenila, za nas je bio pravo otkrovenje, s obzirom da u našim turistickim agencijama, kao destinacija skoro da i ne postoji.

uranopolis 3

U njemu postoje veči hoteli, ali se oni nalaze uglavnom na obodima grada. Na rtu, u centru, nalazi se obeležje ovog grada – Kula. Visoka, četvrtasta, kamena gracevina iz XIV veka, na vrhu ima krov od crepa i nekoliko “isturenih” i natkrivenih balkona. S obzirom da je relativno skoro pretvorena u muzej, za 2€ po osobi, u njoj možete videti zanimljiv srebrni i zlatni nakit, keramiku, kao model manastira Vatopedi (na Atosu), u cijem vlasništvu je kula nekada bila. Krov i drvene oplate unutar kule, dodate su u XIX veku.

ouranoupolis

Nakon obilaska Uranopolisa predlažemo posetu ostrvu Amuliani. Zato se vratite putem 10-tak km ka severu, u malu luku kod Tripitija, i sacekajte na trajekt koji vozi na ostrvo Amuliani. Za 1€ po osobi, a 7,5€ za auto (u jednom smeru), putovacete 25 minuta do glavnog mesta na ostrvu. Trajekt saobraća na svakih pola sata, u oba smera, a poslednji polazak sa ostrva na kopno je u 19.30, u letnjem periodu. Većina putnika za ostrvo su Grci – izgleda da stranci nisu dovoljno obavešteni. Ostrvo je dugo nekoliko kilometara, a široko oko 2 km. Čim stupite na tlo, proćite putem kroz glavno mesto, preko brdašca na drugu stranu ostrva – onu koja gleda ka Sitoniji. U roku od 7-8 minuta, videćete veliki parkinkg, jezerce i prelepu, veliku pečanu plažu “Golden beach”. Na njoj se možete okupati, odmoriti, a i osvežiti u veoma zanimljivom kafiću u africkom stilu, koji se nalazi na desnom kraju plaže, podno brda, skoro u steni.

Ako ste suviše pocrveneli da biste se još pekli na plaži ili jednostavno želite da radite nešto drugo, krajnje je vreme da iznajmite kola. Spisak ruta kroz slikovite predele iz sve četiri oblasti (Severna oblast, Kasandra, Sitonija i Atos), vozeći se njima upoznacete ono najlepše što nudi priroda Halkidikija pogledate ovde.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti