fbpx

Sveta Gora, poklonička putovanja

Sveta Gora, poklonička putovanja

Ako želite da posetite  planinu Atos potrebne su pripreme i usklađivanje sa grčkom birokratijom. Prvo treba da se obratite Birou hodočasnika. Treba to uraditi dosta unapred – barem šest meseci – ukoliko planirate letnju posetu manastiri mogu biti puni hodočasnika, ali van sezone ih je tek nekoliko.

Ukoliko dobijete dozvolu, morate dobiti dozvolu za hodočašće (diamonetirion) za pojedince ili grupe, koju izdaje Ministarstvo Spoljnih Poslova ili Ministarstvo Severne Grčke. Dozvola se izdaje od strane zvaničnika planine Atos, u Uranopolisu (na desnoj strani luke). Treba Vam identifikacija i morate da platite 18€ (pravoslavci) ili 35€ (nepravoslavci). Stranim posetiocima je takođe potreban pasoš. Ukoliko ste pravoslavci, ali niste Grci, pomoglo bi Vam propratno pismo (blagoslov) sveštenika ili potvrda o krštenju. Više informacija ovdje.

Ženama je zabranjen ulaz na manastirsku teritoriju, a morate imati preko 18 godina da biste prespavali. Normalna dozvola koja se obično izdaje posetiocima omogućava maksimalno tri dana boravka, uz posetu manastirima po volji. Kada ste dobili dozvolu od Biroa Hodočasnika morate stupiti u kontakt sa svakim manastirom gde planirate da boravite. Nije dobra ideja pojaviti se nenajavljen. Bez prethodnog obaveštenja o dolasku, ili ukoliko dođete posle 16 h, verovatno ćete biti odbijeni.

Planina Atos je za monahe koji žele da pobegnu od modernog sveta i kao gost treba da očekujete stroga pravila.

Pravila variraju od manastira do manastira, tako da se možete raspitati kod upravnika gostinske kuće ukoliko imate nedoumica. Uopšteno je dozvoljeno fotografisanje manastira, ali slikanje monaha i unutrašnjosti crkava je zabranjeno osim u slučaju izričite dozvole, kao i korišćenje video kamere na bilo kom mestu. Od posetilaca se očekuje da se obuku prikladno – nema majci s kratkim rukavima i šortseva. Iako posetioci mogu da prisustvuju bogosluženjima, možda neće uvek biti mesta, a nepravoslavnim hrišćanima možda i ne bude dozvoljen pristup u nekim delovima službe, kao što je pričešće.

mount athos002

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti