fbpx

JAHORINA - staze za pešačenje, pravi izazov za ljubitelje prirode

JAHORINA - staze za pešačenje, pravi izazov za ljubitelje prirode

Jahorina, Romanija, Trebević i Ozren dio su nedirnute prirode u zemlji legendi sa nevjerovatnim slikama planina i dolina, šuma, bistrih i brzih planinskih vodotoka.

Biti u okruženju guste šume, osjećati cijelim bićem zdravu i ugodnu planinsku klimu, biti zadivljen prizorima koji se pružaju s kamenih vrhova, glasom tišine i žuborom planinskih rijeka, a biti nepunih sat vremena udaljen od gradske vreve i užurbanog života, znači biti u Istočnom Sarajevu.

Šume i proplanci, bujna vegetacija, staništa su ptica i divljih životinja, a bistrim potocima i rijekama gospodare potočne pastrmke i riječni rakovi. Nije li to izazov za zaljubljenike lova I ribolova?Stijene i strme litice Jahorine i Romanije pravi su raj za planinare, alpiniste, paraglajdere i sve ostale željne avantura. Pećina Orlovača, Ledenjača, Novakova pećina, biseri su u zemljinoj utrobi, izazov za speleologe, istraživače, posjetioce.

JAHORINA

Staza ljubavi

jahorina pesacenje staza 1Foto: OC Jahorina 

Namjena: Pješačenje // Dužina: 2.513 m // Ukupni uspon: 73 m // Trajanje šetnje: 45 minuta

Staza Ljubavi počinje kod sportskih terena Olimpi-jskog centra Jahorina (hotel Bistrica) i kreće se kroz šumske predjele gdje ćete naići na netaknutu prirodu, predjele obložene mahovinom, šumske potoke i brzake, brvna i drvene mostiće ali i šu-mske klupe za odmor i užitak u pogledu, oazi zele-nila i najljepše ptičije pjesme. Ova staza prati potok Bistrica i presjeca ga na više mjesta što je posebno interesantno za ljubitelje dinamičnih šetnji. Ukoliko pratite stazu Ljubavi do kraja njene rute stići ćete do Olimpijskih krugova koji su podsjetnik na olimpi-jske igre koje su se ne Jahorini održale 1984. godine ali koje su omiljeno mjesto za fotografisanje sa najljepšim pogledom na planinu.

Olimpijska staza

Jahorina 2b 1

Namjena: Pješačenje i biciklizam
Dužina: 4.203 m // Ukupni uspon: 133 m // Trajanje šetnje: 90 minuta

Olimpijska ruta će vas provesti kroz vikend nase-lje Jahorina i omogućiti razgledanje najrazličitijih i autentičnih planinskih vikendica i objekata, po-činje sa platoa Poljice odakle skrećete lijevo pra-teći asfaltni put. Prolazeći kroz mirne ulice sa po-rodičnim kućama, ubrzo se izbija na put na jugo-zapadnom obodu naselja, koji vas lagano vodi ka najvišoj tački na turi – hotelu Šator. Od hotela Šator ruta nastavlja kratko asfaltom, a zatim pu-tem makadama – karakterističnim planinskim putem. Ubrzo prelazi preko ski-staze i kroz šumu stiže do hotela Partizan, gdje ponovo počinje asfalt. Prolazeći zatim pored planinskih kuća na Ogorjelici, dolazimo do asfaltnog puta kojim se moguće spustiti do početne tačke Olimpijske staze platoa Poljice. Ova Olimpijska ruta prilago-đena je porodicama za laganu šetnju ali i bicikli-stima. Dio staze je osvijetljen te je moguća ugo-dna šetnja u večernjem terminu uz zalazak su-nca koji svojim zracima na pastelan način obasjava najljepše planinske padine.

Staza zdravlja

Namjena: Pješačenje // Dužina: 8.108 m Ukupni uspon: 135 m // Trajanje šetnje: 180 min.

Staza Zdravlja polazi takođe od sportskih terena Olimpijskog centra Jahorina ali se na samom početku odvaja od rute staze Ljubavi te ide pre-ko uzbrdice i gustog šumskog predjela. Pute-ljkom koji vodi kroz gustu šumu doći ćete do najatraktivnijeg dijela ove staze – litici Hladilo odakle se prostire fantastičan pogled na okolnu panoramu. Skromna staza vas na elegantan na-čin izvodi na najvišu i najljepšu tačku Hladila – Kalajidžin kamen – Ukoliko poželite da se okrijepite možete prošetati i do izvora priro-dne i čiste planinske vode „Božića voda“. Ruta dalje nastavlja planinskim putem kroz šumu presjecajući potok „Bistrica“ te takođe završava kod Olimpijskih krugova.

Sportsko - rekreativna staza

Jahorina staza zdravlja

Namjena: Pješačenje i biciklizam
Dužina: 13.089 m // Ukupni uspon: 350 m Trajanje šetnje: 250 minuta

Sportsko – rekreativna staza je najduža od svih staza i omogućava vam da tokom šetnje duge više od 13 km obiđete sve uspone i pa-dove olimpijske planine, od samog podnožja do najvisočijeg vrha Ogorjelice koji je smješte-n na 1.916 mnv. Ruta sportsko – rekreativne staze polazi od sportskih terena Olimpijskog centra Jahorina te se asfaltnim putem spušta do platoa Poljice odakle kao i Olimpijska staza ide do vikend naselja zatim mijenja svoju rutu. Iz vikend naselja „Jahorina“ vas uzbrdicom i planinskim putem vodi do izlazne stanice šestosjeda Poljice i velikog vještačkog jezera kapaciteta 75.000 m3 oko kojeg je uređen pro-stor za šetnju i odakle se možete usmjeriti do najvisočijeg vrha Ogorjelice koji je ujedno i tačka sa najljepšim pogledom na okolne planine i fotografisanje. Ukoliko pratite putanju Sportsko – rekreativne staze do kraja imaćete priliku da uživate u razgledanju nesvakidašnjih prizora okolne panorame, prirode, najrazličiti-jih biljaka i divljih konja. Ruta sportsko rekre-ativne staze je kružna putanja koja Vam omo-gućava da steknete kompletnu sliku o Jaho-rini i omiljena je među biciklistima, sportisti-ma ali ljubiteljima dugih šetnji u prirodi.

ISTOCNO SARAJEVO baner 1

Podeli ovu vest

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti