fbpx

Jedinstven proizvod iz Srbije - sir od magarećeg mleka

Jedinstven proizvod iz Srbije  - sir od magarećeg mleka

U specijalnom  rezervatu  prirode "Zasavica" kod Sremske Mitrovice promovisao je posebnu vrstu sira, "Magareći sir", za čiji kilogram treba izdvojiti 1.000 EUR.

Za pakovanje od 50 grama treba izdvojiti 65 evra, tako da je  "najskuplji na svetu", jer na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od one u "Zasavici", ali se oni ne bave proizvodnjom sira.

Postupak dobijanja sira je veoma komplikovan i za jedan kilogram je potrebno 25 litara mleka.

Stari narodi su magareće mleko visoko cenili. Poznato je da se egipatska kraljica Kleopatra kupala u njemi da bi očuvala lepotu svoje kože, a korišćeno je i kao jedna vrsta dezinfekcionog sredstva. Grci su ga smatrali odličnim lekom, a Rimljani luksuznim pićem. Hipokrat ga je preporučivao za razne vrste bolesti, kao i za trovanja i rane. On je zabeležio i recept za jedan od prvih tretmana protiv akni i rosace-e. Pored ostalih sastojaka osnovu je činilo magareće mleko. Ta mešavina se zatim držala na suncu nekoliko dana. Dobijena mikstura je predstavljala prirodni ovlaživač i tretman za crvenilo kože i akne. Mnogo vekova kasnije ovaj tretman je medicinski potvrđen. U 19. i na pocetku 20-og veka mnogi su ga koristili kao lek. U isto vreme, posebno u Parizu osnovano je mnogo prodavnica magarećeg mleka gde su žene iz viših slojeva mogle da kupuju ovo dragoceno piće. Kasnije su se te prodavnice pretvorile u prodavnice mleka za bebe za one majke koje nisu mogle da doje. Bolnica „Hospital des Enfants Assistes" je dugi niz godina držala magarce upravo za ovu namenu.

Magareće mleko ima revitalizujuće dejstvo na ceo organizam. Veoma je efikasno u otklanjanju problema na koži, kao i za jačanje imunosistema, za oporavak i protiv hroničnog umora. Njegovi sastojci su izuzetno korisni za sportiste, trudnice, bebe i astmatičare. Magareće mleko regeneriše crevnu floru. Ono je nalik majčinom mleku i zbog toga ga ljudski organizam jako dobro vari.

Iako sadrži upola manje masti od kravljeg, ono sadrži znatnu količinu hranljivih sastojakai bogato je vitaminima C, B i D12. Izuzetno je bogato imunoglobulinima koji ga čine savršenim pićem za prevenciju i borbu protiv virusnih i bakterioloških agresora koji se najčešće javljaju zimi: prehlade, bronhitis, itd.

Magareće mleko se pije bez potrebe za pasterizacijom, jer nasuprot kravljem magareće mleko ne sadrži nikakve bakterije, belje je i lakše od kravljeg i sadrži niži procenat masti. Magareće mleko sadrži samo 0,6gr masti u 100gr svežeg mleka, što je znatno manje u odnosu na 3,7gr koliko prosečno sadrži kravlje mleko. Sadržaj proteina je ono što čini značajnu razliku u odnosu na kravlje mleko. Prosečan sadržaj proteina je 1,72gr i karakteriše ga malo učešće kazeina.

Činjenica da je magareće mleko toliko slično ljudskom, veoma je značajna, jer svojim sastavom ne izaziva nikakve alergije za razliku od kravljeg koje kod 4% novorođenih beba izaziva alergije, koje se najčešće prevazilaze tek u dobi od 3 godine.

Magareće mleko takođe sadži 60 puta više vitamina C nego kravlje i budući da ima vitamina A, D i E i da je bogat izvor kalcijuma i fosfora može se tretirati kao nutricionistički zlatni rudnik. Ovo mleko takođe sadrži imunoglobulin – protein koji deluje kao antitelo i ojačava imunosistem.

Sir od magarećeg mleka je autentičan srpski i vojvođanski brend, koji se izvozi i u njegovom fantastičnom ukusu uživaju gosti u najpoznatijim svetskim restoranima.

sir zasavica 2

Podeli ovu vest

16/04/2021 0 comment

Kuhinja Banata je jedinstvena i tamo se oduvek dobro jelo.Banatska jela u sebi sadrže kuhinje različitih kultura i naroda koji su kroz vekove živeli na ovim prostorima. Jedan od najpopularnijih recepata je štrudla od maka, koju spremaju sve domaćice u Banatu ...

12/07/2023 0 comment

Ponuda jabuka sa srpskih voćnjaka ima tradiciju dužu od dva veka. Neke stare, autohtone vrste više ne krase naše krajeve, ali postoji mnogo mesta gde ...

17/11/2023 0 comment

Kada god se pomene Aleksandrovac, svi pomisle na vino, što nije ništa čudno jer se u ovim krajevima vino gaji već 3.000 godina. Vino je u Župi bilo ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

05/11/2023 0 comment

Iako se čini da je nestala, Srbija je danas, najveći proizvođač dunje u Evropi, jer gotovo svako domaćinstvo ima dva-tri stabla. Naše autohtone ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti