fbpx

Radnički pobedio Cibonu u Zagrebu! Šumadinci ubedljivi!

Radnički pobedio Cibonu u Zagrebu!  Šumadinci ubedljivi!

Košarkaši Radničkog trijumfalno su otvorili novu sezonu ABA lige, u Zagrebu su kao gosti savladali Cibonu 66:82 (15:22, 13:21, 27:23, 11:16). Bila je to već četvrta pobeda zaredom nad ekipom iz Hrvatske u regionalnoj ligi.

Šumadinci su na megdan izašli sa početnom petorkom: Marinović, Sili, Kalinić, Lešić, Jaru. Taj sastav je stvorio prvu prednost, a sve dalje izmene na parketu nisu dopustile domaćinu niti jedno jedino vođstvo za 40 minuta igre, a prednost je iznosila i 20 poena (17:37).

Opterećeni premijernim nastupom, igrači oba sastava su u prva dva minuta napravili serije napada bez poena, a prvi strelci bili su centri s obe strane, Jaru i Planinić. Nakon egala 4:4 Šumadinci furiozno izbijaju na 4:17, serijom 13:0 potpuno parališu domaćina, koji je grogiran odigrao čitavo prvo poluvreme. U tom intervalu Sili je pogodio dve trojke, a Marinović jednu. U svim elementima bili su znatno uspešniji igrači Radničkog. Cibona svojom serijom 7:0 u završnim akcijama, uspeva da se primakne na 15:22 na kraju prve četvrtine.

Oper Kragujevčani bolje otvaraju deonicu, najpre mini-serijom 5:0, a onda i pravim "nokautom" pod obručima - 10:0 za 17:37 u drugoj četvrtini. U ovom razdoblju Mlađan je ima dve trojke, a borbeni Jevtović četiri poena. Tek u 16. minutu Zagrepčani beleže prve poene iz polja. Usledili su minuti sa poenima na obe strane, a Radnički je sasvim vladao situacijom do +19 i vođstva 24:43. Onda dopušta rivalu da sa četiri poena smanji zaostatak na 28:43 posle 20 minuta nadigravanja.

Najefikasniji u prvih 20 minuta bili su Sili i Jevtović sa po osam poena, pratili su ih Marinović, Jaru i Mlađan sa po šest, Lešić je ubeležio pet, a Balmazović četiri poena. Sem kao poenter, Marinović se istakli i kao asistent sa osam uspešnih dodavanja, odnosno Lešić kao skakač, sa pet uhvaćenih lopti.

Drugi deo utakmice otvaraju: Marinovića, Jović umesto Silija, Mlađan je zamenio Kalinića, a ostali su starteri Lešić i Jaru. Napadi početkom ove četvrtine bili su skladniji, "raspucali" su se strelci oba sastava, ali gosti nisu dopuštali bitnije ugrožavanje preimućstva. Najbliže što su "plavi" mogi da priđu bilo je -7, kada je Džening trojkom doveo do 54:61. Međutim, Nikolićev adut bio je Mlađan - trojkom je vratio +10 (54:64), a još se više istakao ove večeri Jaru, čijim poenima Radnički i posle 30 minuta igre ima dvocifrenu prednost - 55:66. Cibona je osvojila deonicu 27:23.

Vezanim poenima u završnih deset minuta, Cibona dolazi do 60:68, ali nadanja domaće publike još jednom gasi Jaru. Poentirao je, osvajao lopte ispod oba obruča, što je dodatno jačalo samopouzdanje njegovim saigračima. Samouvereni Šumadinci se vraćaju na +15 sa poluvremena - 60:75, a ubrzo je bilo i +18 - 64:82. Tri minuta pre kraja bilo je poznato kako će se rasporediti poeni sa premijere u Zagrebu. Gostujuću ekipu "ispisao" je Marinović sa dva uspešna penala, a domaći upisuju završna dva poena za konačnih 66:82.

Čak trojica igrača Radničkog imala su indeks korisnosti veći od 20. MVP premijere bio je Jaru - "dabl-dabl" učinak: 19 poena (bacanja 3/5, dva poena 8/9) i deset skokova, za 29 minuta i indeks 24; Marinović je takođe ostvario "dabl-dabl": 13 poena (tri trojke) i čak 12 asistencija, za indeks 22; Lešić je bio nadomak takvih vrednosti, imao je 14 poena i devet skokova (indeks 20). Svojim poenima, premijeru su učinili uspešnom: Mlađan - 13 poena (tri trojke), Sili (četiri asistencije) i Jevtović - po osam poena, Balmazović - četiri, Jović - tri (uz četiri asistencije).

U redovima domaćina jedini dvocifreni strelci bili su Šarić - 17 poena i Strouberi - 12.

Kragujevčani se nakon osvajanja Zagreba vraćaju na matičnu adresu gde će u drugom kolu prirediti premijeru i za domaću publiku. U drugom kolu gost u Jezeru biće Široki koji je na svom terenu uspeo da savlada beogradsku Zvezdu 80:79. Ovaj susret zakazan je za utorak 8. oktobar od 20 časova.

Tokom ranog popodneva, Radnički je saznao da će mu rivali u H grupi Evrokupa biti: Spartak, Bešiktaš, Panionis, Neptunas, Bizons.

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti