fbpx

Nova pobeda Radničkog - pao i Široki

Nova pobeda Radničkog - pao i Široki

Košarkaši Radničkog ostali su u zanosu koji ih je držao u Zagrebu, željni uspešne premijere pred domaćom publikom nisu dopustili Širokom da se razigra kao protiv Zvezde, pa su Šumadinci ubedljivo slavili 75:55 (29:14, 13:17, 16:15, 17:9), u utakmici drugog kola ABA lige.

Dve pobede iz prva dva kola učinak su koji je Nikolićeva "četa" imala jedino u prvoj sezoni (2009/2010) Jadranske lige u prestonici Šumadije. Uz standardno efikasan pucački stroj koji svake sezone krasi Radnički, jaka odbrana i dominacija u skoku od ove jeseni, sa konstantom borbenošću gotovo svakog člana petorke u svakom minutu, nove su vrline koje mogu da istisnu ovu ekipu u prvi plan na Jadranu. No, duga i intenzivna sezona, koja već od sledeće nedelje podrazumeva dve jake utakmice nedeljno, uz puno putovanja, bitno će uticati i na kvalitet partija Crvenih đavola. Videćemo kako će se i sa tim problemom nositi stručni štab i igrači. U prva dva kola, sve "jednačine"na parketu razrešili su više nego uspešno.

Već standardna, ubojita petorka Radničkog: Marinović-Sili-Kalinić-Lešić-Jaru, započela je duel od prvog minuta rešena da punom merom uzvrati aktivnoj publici, a okupilo se oko tri hiljade posetilaca, željnih dobre košarke. Gosti su jedan jedini put imali preimućstvo, posle prve akcije - 0:3. Tamnoputi Mutini biseri Jaru-Sili preokreću na 6:3 i nadalje je rezultat kontrolisao praktično samo jedan tim. Prvom dužom serijom poena 9:0, u koju je stala dalekometna trojka Marinovića i atraktivno zakucavanje Kalinća, Kragujevčani izbijaju na 15:5 i vladaju ritmom meča. Reprezentativac Kalinić je još jednom podigao publiku na noge zakucavanjem za 25:11, borbeni Lešić je doneo i najveći "plus" 17 - 29:12, da bi gosti tek ublažili na 29:14 u samoj završnici prve četvrtine. Borbom za svaku loptu i realizacijom 10/12 iz polja, igrači Randičkog su izmamili gromoglasnu podršku sa tribina već posle deset minuta nadigravanja.

Otvarajući novo poglavlje u forsiranju igračkog pogona Radničkog, Nikolić je već u drugoj deonici na parketu imao potpuno promenjenu petorku. Balmazović menja Lešića, Jović je zamenio Marinovića, Mlađan je zaigrao umesto Kalinića, a Jevtović je odmorio Jarua (prethodno je Sili ustupio mesto Dimiću). Ubojitost je neznatno posustala, ali Šumadinci su čvrstom odbranom i dalje bili dovoljno udaljeni rezultatski. Nekoliko uspešnih akcija gostiju za "obaranje minusa" remetio je staloženi Mlađan koji, iskustvom kapitena švajcarske reprezentacije, preuzima odgovornost u par navrata sredinom četvrtine i sigurnim poenima zadržava distancu. Široki osvaja ovaj period 13:17, čine je smanjio zaostatak na 11 poena - 42:31, posle 20 minuta.

Drugo poluvreme otvaraju starteri ove utakmice, ali nisu bili jednako razgaljeni. Izvesno pražnjenje domaćina, ekipa iz Širokog Brijega koristi da sabere svoje redove, pa serijom 6:0 pokazuje da nije slučajno dobili meč prvog kola protiv Zvezde. Kaštropil biva enigma pod obručem Radničkog. Dok Sili i Lešić ostaju bez realizacije, on umanjuje prednost Radničkog na svega pet poena - 44:39 u 24. minutu. To je posebno zainatilo Lešića koji dva uspešna dodavanja Kalinića i Marinovića pretvara u atraktivne poene za 48:39. Široki se još jednom primiče na -6 (52:46), ali Šumadinci serijom 6:0 tandema Marinović-Lešić, vraćaju prednost na dvocifrenu - 58:46, na isteku treće četvrtine.

Odlučujuća deonica je započela kao period jednako voljnih rivala, međutim, od rezultata 7:7 u trećem minutu četvrtine (65:53), samo su se Nikolićevi izabranici "pitali". Presudnom serijom 10:0 obezbedili su nova dva poena na Jadranu, ali i raspalili pobednički ambijent ornih Kragujevčana, tako da se do kraja meča čula pobednička pesma sa obe tribine. Gosti su sasvim posustali, a nakon poena Jarua i Marinovića - za najubedljivih +22 (75:53), Nikolić im je omogućio salve aplauza publike - izveo ih je sa parketa, a poslednja tri minuta utakmice poverio Stevanoviću i Jankoviću. Široki je uspeo da zabeleži tek dva poena, čime je "zaokružio" konačni rezultat na 75:55.

"Mrtvu trku" za najkorisnijeg igrača večeri vodili su Marinović i Jaru za 27, odnosno 30 minuta provedenih u igri. Afrikanac je za pedalj bio bolji - indeks 26, sa još jednim "dabl-dablom" koji postaje njegova dobra praksa: 14 poena i 14 skokova (još i dve blokade). Kapiten Radničkog je bio nadomak "dabl-dabla": 15 poena i devet asistencija, ali i sa čak sedam skokova i tri oduzete lopte. Obojicu je kao košgeter nadmašio Lešić - zabeležio je 16 poena, pored toga i osam skokova i dve oduzete lopte u još jednom borbenom izdanju. Dvocifren je bio još Mlađansa 14 poena, ubeleženim u vrlo bitnim trenucima za Radnički.

Poenteri su bili i: Kalinić - osam poena (četiri skoka), Dimić - četiri poena (tri skoka), Sili i Jevtović - po dva poena, a svako od njih je imao svoj doprinos u zauzdavanju ekipe Širokog na svega 55 poena za 40 minuta igre. Sa 25 poena više porazili su Zvezdu u prvom kolu nove sezone, što ove večeri nisu dopustili Nikolićevi puleni, naročito disciplinovani u odbrambenim zadacima.

Najefikasniji strelac večeri Sava Lešić, sumirao je drugi nastup Radničkog:

Lešić: Nezgodna utakmica. Posle prve pobede u Zagrebu pojavila se mala euforija u medijima i kod nas u svlačionici. To se videlo u trećoj četvrtini. Uspeli smo da se skupimo, kao u nekim prethodnim utakmicama, i protiv Cibone, pa smo na kraju zasluženo pobedili.

Kao višestruko zadovoljan, ponovljen uspeh svojih izabranika prokomentarisao je Miroslav Muta Nikolić, trener Radničkog:

Nikolić: Čestitam momcima na jako dobrom shvatanju igre. Večeras je bio pravi pristup igri. Posle velike pobede, kao u Zagrebu, obično dolazi poraz. Široki je interesantna ekipa, dobro trče, drže visok ritam utakmice, ukazivao sam da mogu da nas iznenade jer imamo manji fond iskusnih igrača. Momci su bili fenomenalni u fazi odbrane. Volim i ovaj raspored poena, da svi igramo i svi da pogađamo. Jaru se pokazao kao jako dobar, uvek ima po 10-15 skokova. I ostali su dobri, a igramo sve bolje i bolje. Večeras je bilo i tog trećeg pasa, to tražim - aplaudirao sam i kad smo promašivali. Hoću da usavršimo igru, da ne budemo sebični. U Zagrebu toga nije bilo u ovoj meri, igrači su preuzimali odgovornost na sebe, ali su dobro završavali akcije. Nikada nismo ovako dobro počeli sezonu, uvek smo kasno sastavljali ekipu, a sada imamo igrače koji su trenirali mesec i po dana. Dobri rezultati nisu slučajni.

Dva početna trijumfa ne smeju da uljuljkaju ekipu. Već za četiri dana sledi prvi ovosezonski okršaj sa Zvezdom. O onome što takmičarski sledi, Nikolić kaže:

Nikolić: Težak nam je raspored, ali moramo da igramo sa jakima da bismo nešto postigli. Imamo teška gostovanja, posle Cibone tu su Zvezda i Igokea. Sada se lakše diše, okrećemo se Beogradu i Zvezdi. Igraćemo muški, kao što smo igrali večeras. Mislim da možemo jer smo sastavili ekipu u kojoj su svi borbeni. Žele pobede, imaju taj žar u sebi. Imamo osam-devet debitanata koji nisu nikada igrali ABA ligu ili Evrokup, tu računam i dvojicu stranaca, Silija i Jarua, koje smo "uzeli" sa koledža. Imamo i jako dobru atmosferu među igračima, što me čini zadovoljnim.

Na kraju susreta sa predstavnicima medija, šef struke Kragujevčana se osvrnuo na učešće u Evrokupu.

Nikolić: Pred nama su lepa putovanja. Sve ekipe su dobre, baš kao i u ABA ligi, ujednačene su. Borićemo se, pa dokle stignemo. Prva je godina da ćemo "gledati" Evropu. Ako prođemo prvi krug biće to preveliki rezultat za ovu generaciju.

Prvo sledeće iskušenje već je najvišeg ranga, u trećem kolu ABA lige sledi repriza polufinala Fajnal fora iz Laktaša, Radnički gostuje Zvezdi u subotu 12. oktobra od 21 čas.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti