fbpx

Sa ćilimom do Londona

Sa ćilimom do Londona

Dragana Branković, mlada umetnica iz Pirota izlagala od Egipta do Engleske. Moderan pristup tradiciji ceni publika u Norveškoj, Japanu...

Dragana Branković, mlada pirotska umetnica koja je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, bukvalno je opsednuta šarama pirotskog ćilima. Najpoznatija srspka prostirka je, na ovaj ili onaj način, tema gotovo svih njenih radova, umetničkih fotografija, koje je videla publika u galerijama od Egipta do Engleske.

- Šare pirotskog ćilima imaju neku mističnu lepotu, i to mi upravo pomaže da nađem inspiraciju za fotografije, koje su svojevrstan dijalog između ovdašnjeg ćilimarstva i kultura na raznim svetskim meridijanima. Ćilim je jedno od najznačajnijih obeležja našeg identiteta i kulture, i zato je vrlo važno očuvati ga - kaže Dragana.
Prema njenim rečima, upravo moderan pristup prema ovom tradicionalnom predmetu sa preko 100 motiva i dezena je ono što posebno ceni umetnička publika u Norveškoj, Japanu, Engeskoj i Egiptu, koja je do sada imala prilike da vidi njene fotografije. Vrlo dobre reakcije bile su u Egiptu, prapostojbini tekstila i civilizacije, gde je vrlo dobro poznata snaga i simbolika motiva.
Serija umetničkih fotografija pod nazivom "Ne gubi identitet" koju su pre četiri godine videli i Piroćanci, posebno je zainteresovala Nemce, tačnije vlasnike "Prima galerije" u Berlinu, odakle je ovih dana stigao poziv za organizaciju izložbe. Lepo priznanje, ali i obaveza da se zatvori "finansijski krug", oko organizacije.
- Sve značajnije galerije praktikuju da snose polovinu troškova, što je u berlinskom slučaju oko 1.500 evra. Drugu polovinu moram da obezbedim ja, pa sam zatražila pomoć opštine i još nekih ljudi jer je poznato da mladi umetnici, naročito u kriznim vremenima teško dolaze do novca - kaže ovaj postdiplomac na novosadskoj Akademiji, čija je druga velika ljubav džez muzika, a uzor Dajen Šur.
UVEK PIROT
Za vreme jednogodišnjeg boravka u Egiptu, tačnije u gradu Elguna, Dragana je i pevala u mnogim prestižnim hotelima. Imala je ponude da ostane i da se uz fotografiju bavi i pevanjem.
- Nuđeno mi a očuvanje kulturnog identiteta - kaže Dragana.

Piše : V. Ćirić

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti