fbpx

Vjera Mujović : '' Pozorište pravo gnezdo za glumca''

Vjera Mujović :  '' Pozorište pravo gnezdo za glumca''

Vjera Mujović poznata srpska pozorišna i filmska glumica,publici je postala poznata po ulogama u serijama: Mješoviti brak, Moj rođak sa sela, Selo gori a baba se češlja. Pored bavljenja glumom, bavi se muzikom, pisanjem i prevođenjem.

Glumom je počela da se bavi tako što je,kao devojčica, preko raspusta dolazila iz Crne Gore u Beograd,gde joj je deda bio majstor svetla u Narodnom pozorištu.Gledala je predstave i kako kaže: ''Ljubinka Bobić kao Ministarka živela je u meni dugo pred spavanje.'' Kasnije je počela da recituje i glumila u poznatom podgoričkom Dodestu.

Vjera Mujović je sada glumica Narodonog pozorišta u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Predraga Bajčetića. Pored uloga u Srbiji Vjera Mujović je nastupala i u inostranstvu: Sankt Petersburg, Moskva, Pariz (Dueti, Molinos, Le Bifteck, Spleen). Gostovala je u Rusiji, Ukrajini, na Severnom polarnom krugu, Gruziji, Jermeniji, Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Francuskoj. Snimila je dva muzička CD-а Viens, mini-CD na francuskom jeziku, i Začem, CD ruskih pesama.
Dobitnica je nagrada „Mata Milošević", Zlatni vitez u Moskvi za ulogu Aglaje u predstavi Idiot, a na XXIV festivalu ruske klasike nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Sonječke, kao i nagrade na festivalu monodrame Zvaigzne u Rigi i tri nagrade na pozorišnom festivalu Wrostja, u Vroclavu, u Poljskoj.

Autor je dve knjige proze: „Registar kreveta, čežnji i opomena" i „Nisam ovako zamišljala život" . S ruskog je prevela roman Cinici, A. Marijengofa , dramu A. Getmana : Dama, kralj, pub, a sa francuskog komad Žaka Duajona: Osveta jedne žene.
Neke od pozorišnih uloga u kojima je igrala Vjera Mujović su: Uspavana lepotica, Alisa u zemlji čuda, Princeza Jevdokija u Svetom Savi, Tajken u Ždralovom perju, Serena u Zlom patuljku, Anastazija u Mačoru u čizmama, Mala razbojnica u Snežnoj kraljici, Jevdokija u Carevom zatočniku, Dženis Vikeri u Uticaju gama zraka na sablasne nevene, Tobi Krekit u Oliveru Tvistu, Ana od Austrije u Tri musketara, Sonječka Holidej M. Cvetajeve, Lena u Bergmanovoj sonati, Mogli u Knjizi o džungli, Magdalena u Domu Bernarde Albe, Judita u Hebelovoj Juditi, Silvija Plat u Trunu u oku, Aglaja u Idiotu, Lolita Vladimira Nabokova, Olga u komadu Višnje u čokoladi, Madam de Turve- Opasnim vezama.

Na pitanje zašto je nama u filmovima, Vjera je rekla:
- Pozorište pruža kontinuitet probi i igranja što je velika sreća, dok je film druga vrsta magije kad su rezultati u pitanju.Dok snimate film mnogo čekate, tu su brojne pauze, nemate jasnu sliku šta se dešava. Proces rada na predstavi je veće uživanje.U poslednje vreme snimila sam dosta serija i bilo mi je lepo radeći sa svim tim ljudima, i to je nešto slično filmu,ali je pozorište pravo gnezdo za glumca.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti