fbpx

Banoštorski dani grožđa

Banoštorski dani grožđa

Na mestu gde se sastaju Fruška gora i Dunav u opštini Beočin smestilo se živopisno selo Banoštor. U njemu se po 22. put održava manifestacija “Banoštorski dani grožđa” koja je posvećenaberbi grožđa i proizvodnji vina.

U Banoštoru živi oko 800 stanovnika, a proizvede se oko 1.000 litara vina po glavi stanovnika. Zbog blizine Dunava i efekta refleksije sunčevih zraka na površinu reke grožđe sazreva ranije nego u drugim vinskim rejonima i zato ova manifestacija najavljuje početak berbe.

Manifestaciju će 01. septembra u 13.30 časova svečano otvoriti pokrajinski sekretar sekretar za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.

Centralni deo manifestacije je izložba vina, a posetioci će moći da uživaju u svečanom defileu učesnika i tradicionalnom prikazu prerade grožđa na način na koji su to radili naši preci. Na taj način se promoviše vinogradarstvo kao grana poljoprivrede i domaći ruralni turizam.

Tokom manifestacije se organizujeMini privredni sajam sa prezentacijom svega što je vezano za vinogradarstvo, od kalema pa do konačnog proizvoda. U okviru pratećeg programa organizuje seizložau rukotvorina Udruženja žena, a posetioci će moći da uživaju i u nastupima lokalnih kulturno – umetničkih društava koja neguju tradiciju pesme i igre, uz pratnju orkestra Miće Jankovića i vokalnih solista Danke Stojiljković i Čede Markovića.

Na obali Dunava pripremaće sebik na ražnju i lovački paprikaš, a uvečernjim satima nastupiće rok bend “Riblja čorba”.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti