fbpx

Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora

Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora

U Leskovcu je u četvrtak, 27.maja 2021.godine u etno kompleksu Šop - Đokić održana manifestacija „Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora" koja se realizuje u okviru projekta „Magija sinergije", a deo je INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Bugarska - Srbija, koji predstavlja zajedničku inicijativu opštine Elin Pelin, Turističke organizacije grada Leskovca i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Turizam je izuzetno važan za prekograničnu zonu Bugarska – Srbija i stoga predstavlja bitan element saradnje na kome rade opština Elin Pelin i grad Leskovac. Dva festivala koja su obuhvaćena ovim programom – "Dani leskovačke mućkalice" i "Dani šopskog folklora", događaji su od velikog značaja za ceo region. To su festivali sa tradicijom, istorijom, kulturom, festivali koji privlače brojne posetioce.. Folklor i gastronomija, dva prepoznatljiva brenda naših naroda, postavljaju solidne temelje za dalji razvoj partnerstva i međusobnog zbližavanja.

„Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora" počeli su izložbom tradicionalnih proizvoda i suvenirskog programa na drvenim unificiranim štandovima koji su bili postavljeni u dvorištu Šop – Đokićeve kuće.

Manifestaciju je pratio prigodan kulturno – zabavni program sa nastupima KUD Lemind, PD „Step by step" bleh orkestrom Isidora Zećirovića i gostujućih folklornih grupa iz Elin Pelina. Ovaj događaj je dobio još više na značaju, s obzirom da je imao takmičarski karakter. U kategoriji takmičenja u pripremi mućkalice, prvu nagradu osvojio je tim Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, dok je na takmičenju u pripremi šopske salate prvo mesto osvojila ekipa restorana „Bratska kafana Đokić" iz Leskovca.

leskovacka muckalica dani 2

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti