fbpx

Srbi u dalekoj Australiji - crkvena opština Sveta Trojica u Pertu

Srbi u dalekoj Australiji - crkvena opština Sveta Trojica u Pertu

Crkveno-školska opština Sveta Trojica u Pertu registrovana je 4. septembra 1953. godine. Kamen-temeljac za dom za okupljanja i bogosluženja postavio je ruski sveštenik protojerej Sergije na dan 8. januara 1955. godine. Dom je izgrađen od priloga i osveštan 1. jula 1956. godine od strane jeromonaha Georgija (Đonlića). Članova je u to vreme bilo 72.

Nakon crkvene podele 1963. godine, crkva Svete Trojice je ostala pod jurisdikcijom episkopa Dionisija koji je i lično posetio u novembru 1964. godine.

Prvi sveštenik bio je Dragoljub Petković koji je došao 14. januara 1965. godine i koga je rukopoložio lično episkop Dionisije. U početku, bogosluženja su se obavljala u domu, a kasnije je izgrađena crkva koju je 26. februara 1967. osveštao episkop Dimitrije (Balać), koji je 1973. godine osveštao i ikonostas.

Novi paroh Rastko Ninković, rukopoložen je 22. marta 1968. godine i služio je u hramu sve do 30. septembra 1979. godine. Odlaskom sveštenika Ninkovića, crkva je ostala bez paroha i službu je povremeno obavljao ukrajinski sveštenik Valentin. U kanonsku posetu je povremeno dolazio episkop Petar ohrabrujući i duhovno inspirišući verne Srbe.

Žensko udruženje kraljica Marija koje je postojalo u ovoj CŠO rasformirano je 1971. godine i osnovano je Kolo srpskih sestara Kraljica Marija.
Blagoslovom episkopa Petra, 7. februara 1982. godine postavljen je mladi sveštenik, Srbin iz Rumunije, Milorad Soaktar, koji se na ovoj parohiji nalazi i danas.

Ovu parohiju posećivali su i mitropolit Irinej (Kovačević) januara 1987. godine, arhimandrit Sava (Jurić) 1989. godine, episkop

Amfilohije (Radović), koji su pružali duhovno osveženje i ohrabrenje parohijanima.
Godine 1982. pokrenut je parohijski list Mladi Srpski Sokoli sa urednikom Kostom Mijatovićem.

U vreme predsednika Koste Mijatovića, 1987. godine, crkvena opština je kupila kuću u neposrednoj blizini doma. Potom je i naredna uprava na čelu sa Đurom Ristićem kupila još jednu kuću u blizini hrama. Na njenom mestu su potom 2000. godine izrađene tri zasebne kuće na sprat.

Nedeljna škola pri crkvi započela je 1985. godine i učitelji su između ostalog bili: Dana Popović, Vera Stojanović, Dimitrije Stojanović, Žana i Radmila Mijatović. Iste godine započela je sa radom i folklorna grupa sa koreografom Verom Zimonjić.

Od 1998. u crkvi radi i biblioteka koju vodi Saša Stanković.
Veliki priliv Srba tokom 1990-ih kao posledica ratnih strahota i ekonomskih problema u otadžbini značajno je uvećao broj parohijana. Procenjuje se da u Pertu i okolini trenutno živi oko 12,000 Srba.

Pored srpske emigracije, u hramu Svete Trojice poslednjih godina primetno je prisustvo pravoslavnih vernika iz ruske, rumunske, grčke i drugih bratskih crkava.

Podeli ovu vest

02/09/2015 0 comment

Komandant konjičkog puka u balkanskim ratovima, proslavljeni komandant Konjičke divizije u Prvom svetskom ratu. General Nikola Colović je još jedan od poznatih Zaječaraca koji je nezasluženo bio “zaboravljen”. Colović je rođen 1874. godine. Osnovno obrazovanje je završio u Zaječaru, a zatim vojno obrazovanje u Beogradu. Prvi balkanski rat 1912. ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti