fbpx

Film VIR privukao veliku pažnju u Montrealu

Film VIR privukao veliku pažnju u Montrealu

Mladi reditelj Bojan Vuk Kosovčević dobio je svoje prvo veliko priznanje - na nedavno završenom festivalu „Sinema siti" nagrađen je kao najbolji reditelj za debitantski film „Vir", za koji je napisao i scenario. Autor nije mogao da lično primi nagradu u Novom Sadu, jer je u isto vreme bio „na drugom kraju sveta" - u Montrealu.

„Vir" je uspeo da prođe oštru selekciju na filmskom festivalu u ovom kanadskom gradu i da od stotine kanidata bude uvršten u takmičarski program najboljih debitantskih filmova. Mada je, po ocenama pojedinih novinara, Kosovčevićevo ostvarenje bio jedan od favorita za nagradu, ona je ipak otišla u druge ruke. Autor „Vira", međutim, kaže da je i bez priznanja veoma zadovoljan učešćem u Montrealu.

„Ući u konkurenciju 20 najboljih debitantskih filmova iz celog sveta je veliki uspeh, i to na festivalu A kategorije. Prezadovoljan sam reakcijama, publika je bila oduševljena, večernji termin je bio ispunjen do poslednjeg mesta", kaže za „Novosti" iz Montreala reditelj Kosovčević.

On naglašava da su na ovom festivalu uspostavili dobre kontakte koji će im pomoći oko dalje distribucije filma.

„Već smo se dogovorili sa Kanađanima i Englezima, a naši međunarodni distributeri će nastaviti da prodaju „Vir" širom sveta za bioskopsko ili televizijsko prikazivanje".

Savremena priča „Vira""o svakidašnjici tri mlada čoveka - skinheda Bogdana, mafijaša Kaleta i umetnika Grofa - smeštena je u devedesete godine prošlog veka. Osim Nebojše Đorđevića, Srđana Pantelića i Nenada Okanovića u ulogama glavnih junaka, u filmu se pojavljuju Mirjana Karanović, Dragan Nikolić i Emir Kusturica.

Reditelja već 13. septembra očekuje predstavljanje u Sankt Peterburgu.

„Tu će se „Vir" naći u glavnoj konkurenciji. Takmičićemo se i na velikom festivalu nezavisnog filma „Rejndens" u Londonu, a slede oni u Varšavi i Indiji. Evo, baš u Montrealu smo dobili poziv da učestvujemo na kolumbijskom festivalu u Bogoti.

Autorska ekipa izabrala je neobičan put za promociju svog filma. „Vir" je prvo predstavljen srpskoj publici u bioskopima, a tek onda krenuo da osvaja festivale.

„Većina kolega prvo krene na festivale, tako kasnije dobije i reklamu za srpsku publiku. „Vir" smo dugo radili i želeli smo da odmah uđe u bioskope, ali sledeći put ćemo raditi drugačije", kaže Kosovčević.

KOMEDIJA

Mada promocija njegovog debitantskog dela „Vir" još traje, Bojan Vuk Kosovčević za „Novosti" otkriva da već ima u planu novi film. „Priča će biti drugačija od ove prethodne, smeštena u današnje vreme i sa mnogo komičnih elemenata", najavljuje.

Medije

Podeli ovu vest

28/08/2015 0 comment

Zvaničan crkveni naziv praznika jeste Uspenije Presvete Bogorodice,jer je to dan kada se Majka Božja,majka Isusa Hrista, uspela na nebo. Čitavog života obilazila je mesta koja su je podsećala na sina,najčešće Golgotu,Vitlejem i Jeleonsku goru.Bila je u Antiohiji u poseti Svetom Ignjatiju Bogonoscu. Posetila je vaskrslog Lazara, bila kod ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti