fbpx

U čast velikana: TESLA DAN širom Srbije

U čast velikana: TESLA DAN širom Srbije

Udruženje Klaster puteva kulture organizuje 10. jula, na rođendan Nikole Tesle, manifestaciju "Tesla dan", koja će se održati u više gradova u Srbiji.

Kako najavljuju organizatori, toga dana biće organizovani neobični obilasci hidroelektrana i kabineta, brojne izložbe, performansi, radionice, predstave, eskperimenti, redavanja, okrugli stolovi i razna dešavanja inspirisana Teslom i njegovim životom.

U Beogradu u četvrtak, 10. jula, zainteresovani će imati priliku da prođu kroz kabinete ETF-a i saznaju kako je Tesla "pravio gromove", na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje...

U Narodnoj biblioteci Srbije biće moguće saznati više o posebnom prijateljstvu Tesle i Jovana Jovanovića Zmaja, u bioskopu Centra za promociju nauke biće prikazivani filmovi o Tesli dok će u Univerzitetskoj biblioteci biti moguće saznati zašto je Đorđe STanojević čovek koji je osvetlio Srbiju.

Istog dana u Užicu će biti moguće obići najstariju hidroelektranu u Srbiji sagrađenu prema Tesla principima 1900, samo četiri godine posle Nijagare.

Svi koji "Tesla dan" provedu u Leskovcu moći će da obiđu hidroelektranu Vučjanku koja predstavlja neverovatan spoj prirode i ljudskih ruku i prisustvuju obeležavanju Teslinog rođendana u Narodnom muzeju Leskovca.

U Nišu će posetioci moći da proslave "Tesla dan" posetom hidroelektrani Sveta Petka koja je od aprila prvi put u svojoj istoriji otvorena za posetioce, kao i uz specijalne animacije Teslinih patenata na Elektronskom fakultetu.

Tog dana, specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju i Muzej Nikole Tesle, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Narodna biblioteka Srbije, Elektrotehnički fakultet u Beogradu...

Klaster puteva Srbije čini preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije privrednika i fakulteta.

"Tesla dan" podržali su grad Beograd, Elektroprivreda Srbije, kompanije Sćneider Electric, ENEL PS, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy, a prijatelji projekta su Infostud i Centar za promociju nauke.

"Tesla dan" organizuje se u okviru projekta rute Putevima Tesle.

Taj projekat započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a podržali su ga Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo energetike.

Cilj manifestacije "Tesla dan" i same rute je da se Srbija prikaže u drugom svetku, kao zemlja kulture, nauke, privrede.

U četvrtak 10. jula, takođe se obeležava Dan nauke u Srbiji, već četvrtu godinu za redom.

Centar za promociju nauke će ovaj dan obeležiti nizom aktivnosti u svom Naučnom klubu u Knez Mihailovoj. U prepodnevnim satima biće otvoren Dečji naučni klub, zatim će uslediti predstavljanje programa Horizont 2020, a nakon toga će biti organizovana tribina "HAARP i druge zablude o nauci".

Podeli ovu vest

11/11/2013 0 comment

Veliki broj građana Srbije 11. novembar doživljava kao novi praznik i malo zna o njegovom značaju, razlogu zbog koga se obeležava i simbolici koju nosi. Srpski akademski krug je svoj doprinos obeležavanju praznika i njegovom predstavljanju široj javnosti dao kroz video koji je pred vama. Na ovaj dan, 1918. godine, predstavnici sila Antante su u ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti