fbpx

Srpska heroina Anka Đurović - bolničarka dobrovoljac

Srpska heroina Anka Đurović - bolničarka dobrovoljac

Anka „Đurovićka", kako su je zvali, rođena je 1850 godine, bila udata za Mihajla Đurovića, direktora kruševačke gimnazije, u mladosti je ostala udovica sa tri sina. Živela je teško i u nemaštini. Umrla je 1925. godine u Beogradu.

Već po izbijanju srpsko-turskog rata, 1876. godine, Anka se angažuje kao dobrovoljna bolničarka u vojnoj bolnici u Kruševcu. Bolnica je bila smeštena u zgradi gimnazije, slabo opremljena i materijalom i medicinskim kadrom. U bolnici je radio samo jedan lekar i raznoliko pomoćno sanitetsko osoblje. Zavoji, tzv. „tuftici", pravljeni su od kučine obavijene platnom, i uglavnom su ih pravile vredne ruke žena u kućnoj radinosti.

Kada su Turci zauzeli Kruševac, Anka Đurović odlazi za Beograd, gde nastavlja da radi kao bolničarka u bolnici kneginje Šahovske, (5, 6).

U godinama velikih prevrata, kako u samoj srpskoj državi (smena dinastija na vlasti) , tako i u okruženju (aneksija BiH od strane Austro-Ugarske), poučeni negativnim iskustvima lošeg organizovanja vojnog saniteta u prethodnim ratovima, Crveni krst organizuje kurseve za dobrovoljne bolničarke. Kao članica Kola srpskih sestara, među prvim polaznicama javila se Anka Đurović. Po završenom kursu Anka prelazi na Hirurško odeljenje beogradske bolnice kod dr Vojislava Subbotića (1859-1923, sin Savke Subbotić, prve predsednice Kola, i dr Jovana Subbotića), (6, 7).

Po izbijanju srpsko-turskog rata 1912. godine, i oslobođenju Skoplja i Prizrena, Anka Đurović, na lični zahtev, odlazi u Skoplje, gde je radila kao dobrovoljna bolničarka. Na istom zadatku bila je i 1913. godine (srpsko-bugarski rat), kada je kao bolničarka organizovala doček ranjenika i bolesnika na železničkoj stanici u Beogradu. U Beogradu je zatiče i početak Prvog svetskog rata. Ogromno znanje i iskustvo dobrovoljne bolničarke Anke Đurović, spojeno u ženi — borcu, velike i neiscrpne energije i želje da pomogne drugima, ogleda se u organizaciji prihvata ranjenika — branilaca Beograda. Od trećepozivaca i sa nešto malo sanitetskog materijala, ona je samoinicijativno formirala „bataljonsko zavojište", kao novi vid organizovanja Saniteta u tadašnjoj srpskoj vojsci, (6,7).

Potom odlazi u Valjevo, Požarevac i Skoplje. U jesen 1915. godine, preko Crne Gore i Albanije, stiže u Lješ, a odatle odlazi u Francusku, (5).

Iako je već skoro 10 godina rata bilo za njom, iako je već duboko u sedmoj deceniji života, Anka je sledila svoj humani poziv — svoje životno opredeljenje. Nije odustajala!

Godine 1917. otišla je u Solun, kao dobrovoljna bolničarka Prve bolnice Prestolonaslednika Aleksandra.

Sagledavajući njena delovanja, kao dobrovoljne bolničarke u ratovima, možemo spoznati veličinu njenog dela, njeno herojstvo, požrtvovanje i odricanje za dugi niz godina. Nije duhom klonula ni u najtežim danima, na dugom putu, na koji je krenula kao mlada žena sa tri sina, koje je instinktom, snagom i ljubavlju majke pratila.

Anka Đurović je svetli primer najlepšeg spoja srpske patrijarhalne tradicije u koju je ugrađeno mnogo znanja, a protkane sa mnogo ljubavi prema ljudima i otadžbini.

Na svečanosti uručenja medalje „Florens Najtingejl", 5. oktobra 1923. godine, Anka Đurović je rekla: "I zato me je Bog nagradio najvećim doličjem — ostavio mi je sva tri sina, posle strašnih rana na bojištu — živa!" 

Autor: Maja Savić

Podeli ovu vest

21/11/2014 0 comment

Ovaj dan je ustanovljen kao praznik arhanđela Mihaila u vreme pape Silvestera i patrijarha aleksandrijskog Aleksandra. Izabran je novembar, jer se zna da je Bog stvarao svet na ovaj dan u martu, a kako ima devet činova anđeoskih, počasni deveti mesec od marta do novembra posvećen je najvažnijem anđelu Mihailu. Arhanđel Mihailo je prvi među ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti