fbpx

Junaštvo braće Vajagić - kao devet Jugovića

Junaštvo braće Vajagić - kao devet Jugovića

Više od dvadeset hiljada Srba iseljenika je, u vreme ratova, između 1912. i 1918. godine došlo iz Sjedinjenih Američkih Država da se bori zajedno sa srpskom vojskom. Među njima su bila i devetorica braće Vajagić. Svi su preživeli Prvi svetski rat, a njihovi potomci danas žive u Srbiji, Americi, Kanadi i Australiji.

Nacionalna svest u Srba potekla je iz naroda, ona nije nametnuta „odozgo". Stvarala se, u najvećoj meri na braniku hrišćanstva i pravoslavlja, ma s koje strane pretnja dolazila.

Kada su Bosanska Krajina i Bosna i Hercegovina bile okupirane od strane Austro-Ugarske 1878. godine, Srbi su jedva opstajali i na njih se gledalo s podozrenjem i nepoverenjem.

Tako, krajem 19. i početkom 20. veka veliki broj Srba iz Bosanske Krajine otisnuo se u svet „trbuhom za kruhom", ali i da bi izbegli da ratuju u redovima austrijske vojske.

U vreme ratova između 1912. i 1918. godine preko dvadeset hiljada Srba iseljenika došlo je iz Sjedinjenih američkih država da se bori na strani srpske vojske i tako pomognu Srbiji.

Iz mesta Geri pored Čikaga došlo je oko 450 dobrovoljaca. Među njima su bila i braća Vajagići poreklom iz Bosanske Krajine, njih devetorica, a pridružio im se i prijatelj iz Milvokija Aleksa Višnjević. Njihov cilj je bila Grčka, odnosno Solunski front.

Atmosfera na ispraćaju bila je ispunjena emocijama. Da devetorica iz porodice napusti svoj dom, posao i dobrovoljno krene na prvu liniju fronta, vredno je divljenja. Priča o braći Vajagić pročula se širom srpske zajednice u Americi, a o njihovoj hrabrosti svedoče odlikovanja za junaštvo. Posebno se istakao Risto Vajkana, koji je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa zlatnim mačevima.

Veličina njihove lične požrtvovanosti, impresionirala je i prijatelje i neprijatelje. Borili su se u četama Dunavske divizije i svi su preživeli Prvi svetski rat. Kao dobrovoljačkim ratnicima dodeljena im je zemlja, osmorica su ostala u Srbiji, a samo jedan se vratio u Sjedinjene Američke države.

Danas potomci Vajagića žive u više od pedeset mesta u Srbiji, uglavnom u Vojvodini, a ima ih i u Americi, Kanadi i Australiji.

(emisija "Srbija na vezi)

Podeli ovu vest

18/10/2013 0 comment

Veruje se da je ime dobio po belim borovima sa žutom četinom, boje starog zlata, koji su nekada prekrivali talasaste padine Zlatibora. Naučno ime bora je PINUS SILVESTRIS VARIEGATA ZLATIBORICA. Druga legenda kaže da je Zlatibor nazvan po bogatstvu borove šume, koja je doseljenicima iz Crne Gore i Hercegovine bila glavni izvor prihoda. Koristili ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti