fbpx

Završeni 45. Dani komedije u Jagodini,pobedili "Rodoljupci"

Završeni 45. Dani komedije u Jagodini,pobedili "Rodoljupci"

Čitanjem poruke povodom Svetskog dana pozorišta ruskog reditelja Anatolija Vasiljeva, i uručenjem nagrada u Jagodini spuštena zavesa na 45. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije", koji su trajali od 20.marta.

Poruku povodom Svetskog dana pozorišta poročitala je glumica Branka Pujić. Na svečanosti je pozorišnom, filmskom i televizijskom glumcu Ivanu Bekjarevu uručena nagrada "Zlatni ćuran" za životno delo, najveća nagrada festivala.

Stručni žiri festivala najboljom predstavom je proglasio "Rodoljupce" Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

"Rodoljupci" su dobili i specijalnu nagradu festivala "za kolektivnu glumačku igru" dnevnog lista "Politika". Žiri je radio u sastavu: teatrolog Raško Jovanović (predsednik), glumica Branka Pujić i književnik Živorad Đorđević.

Najbolja predstava po oceni publike je "Klaustrofobična komedija" Dušana Kovačevića (režija Darko Bajić) u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda. Publika je ovoj predstavi dala ocenu 4,83.

"Rodoljupci" su dobili nagradu "Mija Aleksić", a "Klaustrofobičnoj komediji" pripalo je priznanje "Miodrag Petrović - Čkalja" i statueta "Jovanča Micić". Žiri je tri ravnopravne nagrade statuetu "Ćuran" za najbolja glumačka ostvarenja dodelio Nebojši Glogovcu za ulogu Adama u predstavi "Razbijeni krčag" Hajnriha fon Klajsta (režija Igor Vuk Torbica) u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, Ljubomiru Bandoviću za ulogu Save odžačara u "Klaustrofobičnoj komediji" i Vladici Milosavljević za ulogu Marte Rual u "Razbijenom krčagu".

Statuetu "Ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Igoru Vuku Torbici za predstavu "Razbijeni krčag".

Nagrada za najbolju mladu glumicu i mladog glumca pripali su Neveni Ristić za ulogu Nine Herbert u "Klaustrofobičnoj komediji" i Marku Janketiću za ulogu Vuleta milicionera u istoj predstavi.

Nagradu "Nikola Milić" za najbolju epizodnu ulogu, žiri je dodelio Jovanu Toročkom za ulogu Žorža u predstavi "Prs,o" Remija de Voa, u režiji Olivere Đorđević u izvođenju Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" Zrenjanin.

Podeli ovu vest

08/10/2017 0 comment

Manastir Svete Petke u Stublu, nalazi se u blizini triju gradova: Kraljeva, Vrnjačke Banje i Trstenika. Smešten je na obronku Gledićkih planina. Oblast se graniči sa Gružanskim krajem, pa govor stanovnika Stubla zvuči „gružanski“. U nižim delovima nalaze se plodne moravske doline koje preseca Zapadna Morava. U blizini sela ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti