fbpx

Tesla i Pupin na istom putu - izložba o slavnim naučnicima

Tesla i Pupin na istom putu - izložba o slavnim naučnicima

U utorak, 01. novembra, sa početkom u 19.00 časova, u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića 11, biće svečano otvorena izložba “Tesla i Pupin na istom putu”, kao nastavak izuzetno uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, koja je tokom proteklih godinu dana izazvala ogromno interesovanje javnosti i privukla veliki broj posetilaca.

Izložba, nastala u saradnji Aleksandre Ninković Tašić, idejnog tvorca izložbe o Mihajlu Pupinu, Istorijskog muzeja Srbije i Muzeja Nikole Tesle, organizuje se pod generalnim pokroviteljstvom Raiffeisen banke, koja ove godine obeležava 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji.

Projekat “Tesla i Pupin na istom putu” je najbolji način da se po prvi put u našoj javnosti prikaže ne samo doprinos ove dvojice velikana ljudskoj civilizaciji, već i da se predstavljanjem njihove naučne i duhovne zaostavštine, predstavi dobar obrazac na koji se naše društvo može osloniti.

Dvojica naših istaknutih naučnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva. Ova interaktivna izložba ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, ukazavši na sve tačke susreta ova dva velika čoveka, kao što su: poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, odnos prema umetnosti, zajednički susreti, ali što je najvažnije – njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva.

Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, daće poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13.00 i 15.00 časova (autor izložbe Aleksandra Ninković Tašić).

Izložba je otvorena do 01. decembra 2016. godine.

Nakon završetka izložbe u Beogradu, “Tesla i Pupin na istom putu” će posetiti još pet gradova (Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad i Idvor), te nizom predviđenih aktivnosti (radionica za decu, predavanjima i stručnim vođenjima), aktivirati čitavu Srbiju. Zvanično će se završiti u rodnoj kući Mihajla Pupina u Idvoru, gde će materijal i eksponati ostati kao deo stalne postavke ove kuće – muzeja.

Podeli ovu vest

07/07/2015 0 comment

Ivanjsko cveće ili ivanjska broćika, broćac, broćika je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice broćeva. Poreklol imena roda je iz grčke reči gala - mleko a vrste iz latinske reči verus - istinit, pravi. Stabljike su četvrtaste, uspravne sa visinom od 30 cm do 1 m i mogu biti malo dlakave. Listovi su linearni i raspoređeni pršljenasto od 8 - 12. ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti