fbpx

Kragujevački Stradivari - vrhunski umetnik Boris Batalović

Kragujevački Stradivari - vrhunski umetnik Boris Batalović

Profesor violine Boris Batalović je jedinog školovani violinar u Srbiji koji je diplomirao na prestižnom konzervatorijumu "Antonio Stradivari" – u Kremoni.U Kragujevcu,ovaj mladi umetnik je prošle godine otvorio prvi atelje i radionicu za izradu,restauraciju i popravku violina,kao i svih drugih gudačkih instrumenata.

Ulaskom u Atelje Batalović ,osećate duh Stradivarijeve Italije iz 17.veka, jer Borisu je ovaj najveći majstor izrade violina svih vremena, svakako uzor. Profesor Batalović je vrhunski majstor za najbolje violine.

Veliki talenat Borisa Batalovića cene i poštuju i poznavaoci umetnosti,a i laici, a zvuci violine se često čuju jer voli da svira Baha,Mocarta...

Ali pre nego što se vratio u svoj grad, mladi umetnik je prošao dugi put školovanja, bio uporan i istrajan da uspe u nameri da nauči kod najboljih graditelja u čuvenoj Kremoni.

Rođen je 1980.godine u Beblingenu (Nemačka),ali je osnovnu i srednju školu završio u Kragujevcu. 2006.godine je u Novom Sadu diplomirao na Akademiji umetnosti,a 2011.god. stiče diplomu na Internacionalnoj školi za violinare "Antonijo Stradivari" u Kremoni. Za sada je jedini Srbin koji je diplomirao u gradu gde je violina rođena.

Kako je za portal „Srbiju volimo" rekao, Boris svoje interesovanje za muziku i graditeljstvo duguje svojim roditeljima:

Sa očeve strane,moj brat violinista i ja smo treća generacija muzičara.Otac je dugogodišnji profesor gitare u penziji.Sa majčine strane,deda je pravio gusle.Ne često ili da ih je prodavao,već je umeo da ih napravi za svoje unuke .Iako je ovaj talenat bio prisutan u meni odavno,konkretno je počeo da se javlja negde na kraju studija u Novom Sadu. Prvi pokušaji da naučim zanat je bio kod domaćih graditelja koji su me listom odbijali. Svako je to na neki način pravdao i nudili su mi Kremonu kao rešenje. Na kraju sam i odlučio da odem tamo i vidim šta je istina,a šta bajka ,jer sam puno pre toga slušao o Kremoni i njenim majstorima.Danas mogu da se zahvalim sudbini što je sve ispalo tako da se odvažim na tu avanturu i probam da odem",skormno zaključuje Batalović.

Život u Italiji nije bio ni malo lak,jer je profesor uporno učio jezik,da bi 2007.otišao na prijemni ispit i pronašao je jednu radionicu gde ga primaju da radi.Kako je odavde već otišao sa diplomom violiniste,odmah je počeo da pohađa drugu godinu na konzervatorijumu,gde je učio još 4 godine,posle čega je još godinu dana stažirao.
Jedinu finansijsku podršku ovaj mladi čovek i sjajan umetnik je imao od svojih roditelja i brata,iako se obraćao mnogim relevantnim institucijama. Izdržavao se tako što je u toku školovanja svirao u raznim sastavima,najviše u gudačkom kvartetu koji je baš nastao iz škole „Antonio Stradivari"Kvartet su pored njega činile njegove kolege,školovani violinari,pa su odlučili da se zovu Geigenbaum ,što je igra nemačkih reči i u bukvalnom prevodu znači – drvo za violine,a u sastavu su svirali Jermen,Rus,Italijan i Boris.

Sada, posle teškog ali veoma uspešnog puta, profesor Batalović gradi sebi karijeru u gradu u kojem je odrastao i odsvirao prve zvuke na violini. On podjednako uživa i dok svira, i dok pravi violinu, a to zavisi od raspoloženja.

Mi smo ga,u nameri  da za čitaoce portala" Srbiju volimo „ napravimo ovu priču, upravo tako zatekli, da uz zvuke violine, u svom ateljeu apsolutno stvara „Stradivarijevsku" atmosferu,i verujemo da će lepota zvuka sa njegovih violina očarati svakoga ko ovde dođe,u pravu kuću muzike - ATELJE BATALOVIĆ.

Violinar-iz-Kragujevca-Boris-Batalovic

 

Podeli ovu vest

21/03/2016 0 comment

Manastir se nalazi u ataru sela Brezovca na jugoistočnoj strani planine Venčac, iznad potoka Kamenice, pet kilometara jugoistočno od Aranđelovca, šest i po zapadno od Topole. Prema nakandno postavljenom natpisu, uzidanom iznad južnih vrata crkve, vidi se da je manastir sagradio 1444. godine despot Đurađ Branković, da je pojala narednih sto ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti