fbpx

Posetite Kovačicu, svetski centar naivne umetnosti

Posetite Kovačicu, svetski centar naivne umetnosti

Između tri grada, Beograda,Zrenjanina i Vršca, nalazi se pitoma južnobanatska varoš-Kovačica. Ovo mesto je centar vojvođanske naivne umetnosti, koje godišnje poseti više hiljada domaćih i stranih turista.

 Kovačica je nastala pre više od dvesta godina, kada su slovački kolonisti zbog teških ekonomskih uslova i zbog verskih razloga napustili svoj zavičaj podno Severnih Karpata i od Bečkog dvora dobili dozvolu da se nastane u jugoistočnom Banatu. Potomke današnjih slovačkih doseljenika Marija Terezija naselila je 1802. godine da kao graničari stanu između Austrijskog i Osmanskog carstva. Iz nekako sličnih razloga na ovo područje su se doselili i Srbi, Mađari, Rumuni, Romi, Rusini i zbog velikog međusobnog uvažavanja, ovi ljudi su razvili zajednicu u kojoj je svako sačuvao svoje pismo,jezik,veru ,običaje.

U Kovačici su najbrojniji Slovaci, a danas tu živi više od šesnaest nacija i etničkih manjina i sve su one sačuvale svoja kulturna i istorijska obeležja. Razvijanjem naivne umetnosti, Kovačica je postala svetski poznata. Naivni slikari ovde slikaju više od pedeset godina u kontinuitetu, a zajedno izlažu, neguju i slave ime Kovačice na svim meridijanima sveta. Zbog tog razloga po preporuci IOV (International Organization of Folk Art), organizaciji sa sedištem u Beču koja okuplja 182 zemlje, Kovačica i njen Etnocentar našli su se na listi Uneskove akcije "Živo ljudsko blago".

U Kovačici se mogu videti ali i kupiti, oslikane šamlice, oslikane tikve, oslikana ogledala, autentični suveniri od kukuruzovine, slame, gline, drveta, tekstila, naravno i slike najznačajnijih naivnih umetnika.

Sve je počelo tako što je 1952. Godine na proslavi povodom 150-godišnjice osnivanja Kovačice, organizovana prva izložba. Pored meštana pevača, igrača i vezilja, stidljivo su se pojavili i slikari seljaci sa svojim crtežima. Sledile su organizovane izložbe i sve češće posete visokih vladinih zvaničnika i stranih diplomata. Već osamdesetih godina kovačički naivci visoko se kotiraju u jugoslovenskom i svetskom naivnom slikarstvu.

Galerija naivne umetnosti osnovana je 1955. godine pri Domu kulture "3. oktobar" u Kovačici. Od osnivanja do danas zadržala je status najznačajnijeg sedišta kulture u ovom mestu.

U okviru galerije se povremeno organizuju bijenala slikara naivaca, kao i drugi kulturni događaji, među kojima je najveci Kovačički oktobar, tradicionalna jednomesečna smotra različitih događaja iz kulturnog života Slovaka u Vojvodini. U Galeriji naivne umetnosti se prikupljaju i izlažu dela slikara naivaca slovačke nacionalnosti.
Značajna uloga u afirmaciji likovnog života vojvođanskih Slovaka pripada upravo predstavnicima Kovačičke škole naivnih slikara: Martinu Jonašu, Zuzani Halupovoj, Janu Knjazovicu, Martinu Paluški, Janu Sokolu i Janu Venjarskom. Zahvaljujući ovim umetnicima i nastavljačima njihovog dela, likovna umetnost Slovaka u Vojvodini postala je poznata širom sveta.

Sa Zuzanom Halupovom i Martinom Jonašem, Kovačica sedamdesetih i osamdesetih godina doživljava najveći uspeh i priznanje u svetu i krči put današnjoj mladoj generaciji kojoj pripadaju Zuzana Vereski, Eva Husarikova, Pavel Hajko, Jan Gložik, Pavel Cicka, Jan Strakušek, Jan Bačur, Marci Markov, Pavel Lavroš, Ferenc Pataki, Adam Mezin i dr...
Galerija „Babka" u Kovačici osnovana je sredinom 1991. godine. Cilj njenog osnivača Pavela Babke bio je afirmisanje mlade generacije kovačičkih slikara, kao i skretanje pažnje javnosti na druge oblike umetničkih zanata u ovom mestu.

zuzana halupova naseljavanje kovacicefoto:madlart

Galerija „Babka" deluje po Uneskovom principu Living human treasure – živog ljuskog blaga, koji podrazumeva besplatno generacijsko prenošenje znanja i veština u izradi umetnikih predmeta i suvenira.

galerija bapka lutke od kukuruzovineGalerija Bapka, lutke od kukuruzovine

 

Podeli ovu vest

17/12/2013 0 comment

Varindan je Pravoslavna crkva ga posvetila Svetoj Varvari, kćeri velikog velmože Dioskora, koji se razgnevio kad je saznao da je njegova kći postala hrišćanka. Zbog toga ju je ubio 306.godine. Njene svete i čudotvorne mošti čuvaju se u Kijevu.U Srba je običaj da se tog dana u posudu s vodom potope zrna pšenice i na Božić iznesu na sto i pogleda ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

11/04/2024 0 comment

Ručno pletene čarape, ukrašene ornamentima, dvopređenim šarama, deo su naše istorije, opšte i pojedinačne, naše podsvesti i našeg bića.Predmet ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti