fbpx

Počinje jubilarni 50.FEST

Počinje jubilarni 50.FEST

U Beogradu će večeras biti otvoren jubilarni, 50. Međunarodni filmski festival FEST na kojem će biti prikazano više od 80 filmova, među kojima i pet kandidata za prestižnu filmsku nagradu "Oskar".

Organizatori FEST-a su najavili da će otvaranje biti sa "faktorom iznenađenja", ne želeći da navedu ime filmskog stvaralaca koji je zvanično otvoriti festival.

Na otvaranju će premijerno biti prikazan domaći film "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, koji je već osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima.

Prema programu, manifestacija počinje već od 18.15 časova u Kombank dvorani, kada je predviđen svečani defile zvanica i fotografisanje gostiju na crvenom tepihu.

Najavljeno je 450 projekcija u osam dvorana i 16 bioskopskih sala, a publici neće biti potrebni pi-si-ar testovi i kovid sertifikati, nego samo maske.

Organizatori su najavili više od 100 gostiju iz segmenta filmske industrije, odnosno predstavnika filmskih fondova sa svojim projektima i to iz Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Italije, Francuske, kao iz tek osnovanog Filmskog fonda Republike Srpske.

FEST će trajati do 6. marta, a biće prikazani filmovi koji su osvajali nagrade na prestižnim filmskim festivalima, među kojima i dva filma najnovije svetske produkcije iz Rusije i SAD.

Predsjedavajući žirija ovogodišnjeg FEST-a je glumac i producent Miloš Biković.

Nagrada "Beogradski pobjednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena srpskim istaknutim ličnostima iz sveta filma - režiseru Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Podeli ovu vest

18/11/2019 0 comment

Jedna od najstarijih sorti jabuka u našim krajevima. Plod jabuke Šumatovka je sitan i srednje krupan, crvene boje i blago šiljastog oblika. Meso je belo, nakiselog ukusa. Plodovi su izuzetno izdržljivi, čvrsti, dugo stoje na granama i mogu se čuvati bez hladnjače sve do aprila. Ne traži gotovo nikakvu zaštitu i ...

19/06/2022 0 comment

Jabuka, po svom značaju, kako od davnina, tako i danas, zauzima važno mesto među voćkama, naročito u Srbiji, gde su se oduvek gajile autohtone sorte, ...

14/06/2022 0 comment

Manifestacija „Dani kraljice Jelene“ održaće se od 15. do 19. juna 2022. godine u Raški i porti manastira Gradac.Manifestacija koja je od 2006. ...

25/06/2022 0 comment

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor 2022", u organizaciji Baletskog studija " Adagio" iz ...

28/06/2022 0 comment

Vidovdan, praznik koga praznuje Srpska pravoslavna crkva 28. juna i jedan od najvećih srpskih praznika. Spada u nepokretne praznike, a po starom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti