fbpx

Etno selo "Karađorđev vajat" u ustaničkom Orašcu

Etno selo  "Karađorđev vajat" u ustaničkom Orašcu

U srcu Šumadije, u znamenitom mestu Orašac, na 70 kilometara od Beograda i 7 od Aranđelovca niklo je etno selo „Karađorđev vajat", prvo izgrađeno na ovom području.

Vredni i domišljati vlasnici ovog prelepog etno sela Slavica i Dragan Babić dali su mu naziv u čast Karađorđu Petroviću,vođi Prvog srpskog ustanka, ključnom događaju u novijoj srpskoj istoriji(1804.god.) .

Boravak u nedirnutoj i pitomoj prirodi oko "Vajata", uz srdačnost domaćina i ukus tradicionalne srpske kuhinje, svakom gostu sigurno će ostati u sećanju.

karadjorjev vajat unutrasnja 1

Privatizacijom Hotela "Izvor", posle više od dve decenije bavljenja ugostiteljstvom, Slavica i Dragan su na svom tipičnom seoskom domaćinstvu, uz svesrdnu pomoć porodice, započeli posao tako što su najpre preuredili dve kuće stare više od 150 godina.
Prvi vajat je donešen iz sela Saranova tako što je rastavljen gredu po gredu i isto tako rekonstruisan u Orašcu. Domaćini su nekoliko godina tragali po srpskim selima za starim kućama i predmetima koji čuvaju predstavu o starim, zaboravljenim vremenima.

karadjordev vajat unutrasnja 2

U toku same izgradnje etno sela, negde u proleće 2003.godine, prilikom obilaska Marićevića jaruge, svratila je sasvim iznenada u seosko domaćinstvo Babić grupa turista iz Holandije.Tu,pod tremom su, po njihovim rečima, po prvi put uz rakiju i vino uživali u šumadijskim specijalitetima: domaćoj pogači,siru, kajmaku i pršuti, a našlo se i prasećeg pečenja.O ovom dogaćaju hvalili su se kod kuće pa i u holandskim novinama. Strani posetioci poslednjih godina su česti gosti ovih srdačnih i gostoljubivih ljudi.
Danas se u okviru etno sela „Karađorđev vajat" nalaze ETNO KRČMA I TURISTIČKI VAJATI.

karadjordjevvajat soba

Dogradnjom postojećeg vajata, etno krčma, u okviru koje se nalazi i letnja baša, izrasta u objekat od 150 kvadratnih metara sa 70 mesta.

Na čistom seoskom vazduhu ,na nadmorskoj visini od 380 metara, uz predivne šumadijske pejzaže, gde se odmaraju oči i duša, turistima su na raspolaganju 3 vajata i kuća sa 15 ležajeva. Vajati, stari u proseku 200 godina, su prenešeni iz okolnih sela Vrbica, Vinča, Dragolj i Saranovo i u potpunosti renovirani. Uz drvene krevete i podove, restaurirane plakare i ostali enterijer iz prohujalih vremena, tu su televizori i moderno uređena kupatila.
Pa ako ste umorni od urbanog života i želite da, makar na kratko, pobegnete od buke i vreve, saobraćajnog haosa i svakodnevnih problema, posetite etno selo „Karađorđev vajat"" i uživajte u iskonskom miru netaknute prirode.

www.karadjordjevvajat.com

Podeli ovu vest

02/11/2013 0 comment

Etno park "Majkin Salaš" - se prostire na imanju površine 30 ha. Udaljen je 2500 metara od obale jezera Palić. Etno park se sastoji od dva salaša Majkinog i Cvetnog, ribnjaka, male ergele, seoskog dvorišta i nepreglednih voćnjaka. Cvetni Salaš je smeštajni objekat sa 15 komfornih soba, bazenom, salom za sastanke, saunom, mini teretanom, ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti