fbpx

"Gospodarica sopstvenog dvora- Beograđanke u prošlosti"

"Gospodarica sopstvenog dvora- Beograđanke u prošlosti"

"Gospodarica sopstvenog dvora- Beograđanke u prošlosti" naziv je šetnje koja će u nedelju, 6. aprila, od 11 sati biti organizovana u Konaku kneginje Ljubice. U šetnju vodi istoričarka umetnosti i književnica Tamara Odnjević, a prijavljivanje je obavezno kako je broj mesta ograničen.

Gospodarica sopstvenog dvora" prvo je u nizu tematskih vođenja u ciklusu "Libade i krinolina – Beograđanke u prošlosti", čiji je autor istoričarka umetnosti i književnica, Tamara Ognjević, a nosilac Artis centar iz Beograda.

Zamišljene kao priče iz kulturne istorije koje povezuju nematerijalno, primenjeno i likovno nasleđu sa epizodama iz života konkretnih ličnosti, ove šetnje imaju za cilj da osvetle žene srpske prestonice u jednom tranzitnom, burnom i nadasve zanimljivom vremenu (1830-1914).

Kako su živele, šta ih je interesovalo, koje su obaveze imale, kako su sticale određena prava, kako su se oblačile i negovale, gde su nabavljale kućne

Ulaz 350 dinara

Broj posetilaca je ograničen na 35 osoba i stoga je obavezno prijavljivanje, pozivom na broj
065-8643-800 ili
putem mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Cena ulaznice je 350 dinara.

potrepštine, šta su i kako kuvale, gde su sticale obrazovanje, kako su se udavale i rađale decu, te čitav niz drugih detalja iz takozvane istorije privatnog života.

U okviru prvog tematskog vođenja "Gospodarica sopstvenog dvora", koje će se shodno nameni zdanja, ali i karakteru stalne postavke beogradskih salona 19. veka iz kolekcije Muzeja grada Beograda, odvijati u prostoru Konaka kneginje Ljubice, čućemo priču o kući u XIX veku i ženi kao gospodarici tog ličnog, domaćeg prostora.

Vodeći kroz kuhinju, kupatilo (hamam), salone i druge prostore konaka, autorka programa će ispričati uporednu priču o životu u beogradskim kućama XIX veka i mestu i ulozi žene – supruge, majke i domaćice, ali i javne ličnosti u društvenom krugu kome pripada. Bez obzira da li je reč o kneginji ili kraljici, supruzi uglednog trgovca, lekara ili političara, piljarici, švalji ili guvernanti, jer tema je zamišljena tako da sve Beograđanke iz ne tako davne prošlosti dobiju svoj "delić" priče.

Koristeći ambijent konaka i pojedine predmete, slike i grafike, komade nameštaja i pokućstva, u svojstvu ilustracije teme, Tamara Ognjević će u okviru programa koji traje jedan sat nastojati da na zanimljiv način ispriča istoriju iz takozvanog ženskog ugla, interpretirajući je na originalan način utemeljen na proverenim naučnim činjenicama i drugim referentnim materijalima.

Podeli ovu vest

13/09/2014 0 comment

"Smederevska jesen", turističko–privredna manifestacija, održava se svake godine u mesecu septembru, u slavu grožđa i vina Smederevskog vinogorja, uz defile srednjovekovnih vitezova, sa bogatim kulturno-umetničkim programom u čuvenoj Smederevskoj tvrđavi i na trgovima grada. Ove godine termin održavanja je od 15. do 21. septembra. Cilj ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti