fbpx

"Vršački venac" - petodnevna svetkovina najlepše igre

"Vršački venac" - petodnevna svetkovina najlepše igre

Međunarodni festival folklora „Vršački venac" će  po šesnaesti put, na petodnevnoj svetkovini pesme i igre,biti održan u Vršcu, od 11-15.jula 2014. godine.

 „Vršački venac" osnovan je 1993. godine, sa intencijom da, poput poznatih svetskih festivala, sačuva i neguje ono što je najvrednije u bogatom fondu narodnih pesama i igara. U svojoj suštini, ova folklorna smotra, ima nameru da, kako stručnoj kritici, tako i širokoj publici, prikaže najvrednija dostignuća međunarodne folklorne scene.

Međunarodni festival folklora „Vršački venac" od svog osnivanja prati definisanu programsku koncepciju, koja podrazumeva tri razvojne linije: takmičarski program, revijalni program i prateće sadržaje.

Umetnička stilizacija scenskog folklora, kao vrsta nadogradnje izvorne folklorne građe, koju na Festivalskoj sceni izvodi niz amaterskih društava, verifikuje i obeležava se dodeljivanjem nagrada i predstavlja poseban izazov za sve one koji kroz muziku i igru neguju tradicijske vrednosti svojih naroda.

Revijalni i prateći program, u dane održavanja Festivala, donose još čitav niz interesantnih sadržaja u vidu koncerata, izložbi, predavanja iz oblasti etnologije, etno sajma, te učenja tradicionalnih srpskih igara.

Na proteklih 15 festivala učestvovalo je blizu 400 ansambala iz celog sveta: Španije, Francuske, Slovačke, Češke, Poljske, Gruzije, Rumunije, Makedonije, Indije, Meksika, Republike Srpske, Crne Gore, Kanade, Moldavije, Ukrajine, Rusije, Mađarske, Slovenije, Turske, Grčke, Kipra, Obale Slonovače, Bugarske, Afro Kolumbije, Šri Lanke, Bugarske..., a naučni skupovi Festivala okupili su više od 50 najeminentnijih etnologa , etnomuzikologa i koreografa iz zemlje i inostranstva.

Festivali ove vrste su veoma prikladne svetkovine, koje omogućavaju druželjublje, prijateljstva i široku razmenu saznanja. Oni prenose dragocene poruke o vrednosti svakog pojedinca, kako u rasnom, tako u jezičkom, etničkom, konfesionalnom i svakom drugom smislu. Međunarodni festival folklora „Vršački venac" će to pokazati po šesnaesti put, na petodnevnoj svetkovini pesme i igre, u Vršcu, od 11-15.jula 2014. godine.

Podeli ovu vest

01/02/2021 0 comment

Februar je čudan mesec. Kolebljiv i neodlučan. Možda zato što je najkraći. Mesec koji nagoveštava kraj mesojeđu, mesec karnevala,mesec vode. Zato što je najkraći , narod mu je nadenuo samo jedno ime-vodeni, jer se zna da sa vodom sve brzo odlazi. Smatra se da u februaru, od Svetog Trifuna i drveća počinju da luče sokove,a kako bi drvo bilo što ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti