fbpx

Kad Danijela u Guči srpsku trubu zasvira!

Kad Danijela u Guči srpsku  trubu zasvira!

Na Saboru u Guči, u takmiči se prvi put i jedna mlada dama - Danijela Veselinović. Danijela, se do sada takmičila u kategoriji mladih orkestara, a sada se sa svojim orkestrom priprema u rodnom Arilju.

Jedini ženski takmičar među trubačima u Guči je Danijela Veselinović iz Arilja, student trube na novosadskoj muzičkoj Akademiji.

Trubu je prvi put uzela u ruke kao devojčica, umesto igračke. I dok su svi mislili da će je proći, truba je postala njen izbor i život pa je stigla i do 3. godine muzičke akademije.

Na zidovima gotovo da nema mesta za nove diplome i pehare iz Srbije i Evrope. Od prvog susreta sa trubom i njenim tajnama, traje i želja da se nađe na glavnoj pozornici u Guči, iako ima 21 godinu, dve manje nego što je uslov za senirsko takmičenje. Na 54. svetkovinu trube ide s ciljem da umeće odmeri s najboljim od najboljih.

"Mi idemo da se provedemo i sviramo za narod, nagrade nisu u prvom planu, ali ne bi bilo loše nešto i da uzmemo, mada ne očekujemo", kaže Danijela Veselinović.

Danijela je šef orkestra u kome su i dvojica njene braće i drugovi sa akademije i iz muzičke škole. A u orkestru mora da se zna red i ko koga sluša.

"Slušaju, uglavnom se dogovaramo sve i nađemo zajednički dogovor, nije da sam ja sad tu nešto bitna, ali slušamo se svi zajedno. Samo ipak mora da se zna ko je šef, ko vodi", dodaje Danijela.

"Podelili smo to dvoje, jači smo kad smo brat i sestra, bolje se razumemo, ali njena mora uvek da bude poslednja, ja moram da ćutim", kaže Slobodan Veselinović, Danijelin brat.

Privatno, kaže, najradije sluša i svira džez i klasiku, ponekad rok muziku, ali ne zaboravlja ni ono što jeste prava truba u kraju s dugom tradicijom. Zato, ponekad rado ispuni i želje komšijama iz ariljskog naselja Vrane, koji se ne bune zbog glasne muzike, već uživaju gotovo koliko i Danijela.

Autor: Slavica Jovanović, RTS

Podeli ovu vest

05/01/2015 0 comment

Dva dana pred Božić, 5. januara, je Tucindan. Toga dana se kolje i redi pečenica za Božić. Nekada se pečenica „tukla" – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda ubijeno ili ošamućeno prase i jagnje klalo i redilo. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan. Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to i neko još kolje i ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti