fbpx

Pršutijada u Mačkatu, takmičenje za najbolju pršutu

Pršutijada u Mačkatu, takmičenje za najbolju pršutu

Ovogodišnji 15. po redu Sajam suvomesnatih proizvoda "Mačakat 2015." održava se 9,10. i 11. januara 2015. godine u Mačkatu. Organizatori Pršutijade ove godine su: Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, JP "Kulturno sportski centar" Čajetina, PD "Zlatiborski eko agrar", Crkvena opština Mačkat i robni proizvođači. Sponzor Pršutijade je preduzeće "Zlatiborac".

Za petak 9. januar u 11 časova najavljeno je svečano otvaranje Sajma i proglašenje pobednika u okviru koga će nastupiti kulturno umetnička društva, trubački orkestar i izvorne pevačke grupe. Istog dana u 14 časova održaće se predavanje iz oblasti ruralnog razvoja.

U subotu 10. januara u 15 časova biće organizovano izvlačenje bogatih nagrada za posetioce, dok je zatvaranje ove privredno turističke manifestacije u nedelju 11. januara u 18 časova.

Prisutnim novinarima su se obratili predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, direktor PD "Zlatiborski eko agrar" Vladimir Bojović i direktor Turističke organizacije „Zlatibor" Arsen Đurić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je na početku konferencije rekao da je Opština Čajetina zajedno sa kompanijom suvomesnatih proizvoda „Zlatiborac" generalni sponzor manifestacije, a da su u organizaciji sajma uzele učešće i sve javne ustanove i preduzeća opštine, kao i robni proizvođači suvomesnatih proizvoda. Predsednik je istakao da ova manifestacija svake godine beleži rast izlagača i posetilaca i da s tim u vezi treba pristupiti još boljoj organizaciji, kako bi se kvalitet sajma podigao na viši nivo. U narednom periodu se planira izgradnja sale, koja će se koristiti za potrebe sajma, ali i za potrebe Osnovne škole u Mačkatu. Predsednik je dodao da manji proizvođači treba da se udruže i da uz podršku lokalne samouprave i kompanije „Zlatiborac" mogu izaći na rusko tržište.

Vladimir Bojović, direktor PD "Zlatiborski eko agrar" je rekao da je ovo 15. jubilarni sajam i da će na njemu izlagati 18 proizvođača suvomesnatih proizvoda, zatim nekoliko izlagača mašina i opreme za preradu mesa, mlekara „Spasojević" će po prvi put učestvovati na sajmu, kao i veliki broj drugih izlagača. Bojović je pričao o cenama suvomesnatih proizvoda na sajmu. Cena goveđe pršute kretaće se oko 1.800,00 dinara, svinjske pršute oko 1.500,00 dinara, a slanine i kobasice oko 900,00 dinara po kilogramu.

Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor je rekao da osim privrednog ova manifestacija ima i turistički značaj. Prošle godine ju je posetilo oko 10.000 gostiju, a ove godine se očekuje preko 15 hiljada, s obzirom da se održava u jeku zimske sezone. Pored klasičnog sajamskog dela, predviđen je i deo gde će se birati najbolji proizvođač, a kvalitet proizvoda će ocenjivati stručni žiri iz firme „ SGS," vodeća svetska kompanija za kontrolisanje, verifikaciju, ispitivanje i sertifikaciju. Takođe, biće organizovan kulturno-umetnički program, kao i predavanja iz oblasti ruralnog turizma. Đurić je napomenuo da će za posetioce svakako biti najinteresantnija nagradna igra, u kojoj će svi koji posete sajam moći da učestvuju i najsrećniji osvoje: džak pršute, 1m² slanine i 7metara kobasice.

Podeli ovu vest

30/07/2013 0 comment

Na platou ispred Hrama Svetog Save u toku je izložba JOVAN DUČIĆ U DIPLOMATIJI,čiji autori su Miladin Milošević i Dušan Jončić.Skoro 160 dokumenata koje je sakupio Arhiv Jugoslavije, svedoče o diplomatskoj službi Dučića u Kairu, Solunu, Budimpešti, Bukureštu, Ženevi i Madridu.Ove godine navršava se 140 godina od rođenja slavnog pisca i diplomate i ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti