fbpx

Počinje 54. Oplenačka berba u Topoli

Počinje 54. Oplenačka berba u Topoli

U organizaciji opštine Topola i Turističke organizacije ''Oplenac'' Topola od 06. -08.oktobra 2017 godine održaće se 55. po redu Oplenačka berba grožđa i 45.Sabor narodnog stvaralašta Srbije.

Manifestacija tradicionalno počinje pucanjem i topa ''aberdara'' i nastavlja druženjem uz pesmu,igru, a sve u čast grožđa i vina.Tih dana Topola postaje mesto u koje se sa svih strana ''sliju'' desetine hiljada turista i posetilaca koje tri dana slave berbu grožđa i degustriraju nadaleko čuvena oplenačka vina.

Po značaju koji zauzima i kategoriji takvih manifestacija Oplenačka berba je u rangu 5 najznačajnijih i najposećenijih u Srbiji. Topolu u danima trajanja manifestacije,Oplenačke berbe i Sabora narodnog stvaralaštva Srbije, poseti preko 150.000 posetilaca.

Na Vinskom trgu i u Vinskoj ulici postavlja se preko 100 etno štandova sa prebogatom ponudom,voća, vina, rakija , domaće radinosti, suvenira i starih zanata.

Na dve bine, jedna postavljena u Karađorđevom gradu, druga na Vinskom trgu svo vreme trajanja manifestacije odvijaju se bogati kulturno umetnički programi, prilagođeni svim uzrastima i ukusima, počevši od Dečijeg maskembala, pozorišnih predstava za decu, koncerata KUD-ova, pevačkih grupa i instrumentalista, izložbi slika sa Slikarske kolonije Lipovac. Međunarodno ocenjivanje vina i rakije i ove godine očekuje oko 80 prijavljenih učesnika; šampionima u svim planiranim kategorijama dodeljuju se nagrade. Za vreme trajanja Sajma vina, suvenira i domaće radinosti biraju se dobitnici nagrada i priznanja u četiri kategorije: Najautentičniji stari zanat, prepoznatljiv suvenir, stalnost u pojavljivanju i najkompletnije predstavljanje.

Svake godine Oplenačka berba okupi 200 izlagača u kategorijama individualnih proizvođača grožđa, voća, vina i rakija, starih zanata, suvenira, vinarija.Proda se preko 20.000 litara belih i crvenih vina i šire, i oko 1000 litara domaće rakije.

Sabor narodnog stvaralaštva u Topoli već više decenija  predstavlja krunu u očuvanom narodnom stvaralštvu jer se na saboru u Topoli predstave turistima i čitavoj javnosti preko 30 izvornih pevačkih, igračkih grupa i instrumentalista koji pobeđuju na smotrama narodnog stvaralaštva koje se čitave godine održavaju širom Srbije.

Sabori u Srbiji su doprineli da se poveća i poboljša deo folklornih programa u čemu se ogleda njihov najveći doprinos. Osnovni cilj Sabora narodnog stvaralaštva Srbije je prikazivanje autentične narodne umetnosti, a pre svega selekcija onih vrednosti narodnog stvaralaštva koje treba ući u opštu riznicu nacionalne kulture i umetničke baštine. Najbolji način da se očuva nematerijalno kulturno nasleđe i njegovo nestajanje su upravo sabori i njihova prezentacija i afirmacija kako od strane naučnika folklorista, etnologa, etnomuzikologa, tako i od strane države koja je jedini istinski pokrovitelj i čuvar narodne tradicije.

Kada se završe sva opštinska i regionalna takmičenja, folklornih i pevačkih grupa i instrumentalista odabranih na saborima u Srbiji tokom godine, svakog oktobra meseca ulogu domaćina ove najveće manifestacije posvećene narodnom stvaralštvu u Srbiji, preuzima Topola i Savez amatera Srbije. U Topoli se, na republičkoj manifestaciji, okupi preko 500 izvođača, predstavnika igračkih i pevačkih grupa i instrumentalista iz svih krajeva Srbije.

Svih dana trajanja manifestacije, kao i pre i po završetku manifestacije preko 50 elektronskih i štampanih medija emituje direktne ili odložene emisije i reportaže o ovoj privredno turističkoj manifestaciji.

Atraktivni, tradicionalni sadržaji obogaćeni novim i modernijim pristupom, snažnijim uključivanjem mladih - privući će veći broj posebno domaćih turista, a novi povod za dolazak u Topolu predstavlja, pored bogatog kulturno istorijskog nasleđa, Oplenački put vina – komponenta tradicionalne manifestacije „Oplenačka berba" kroz koju se tri dana prepliću i umetničkim programima obogaćuju sadržaji i bogatstva narodnog stvaralaštva Srbije.

Podeli ovu vest

26/02/2017 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve drugo je isto kao i za Mesne poklade. Jedna od najpoznatijih i obaveznih ritualnih radnji o pokladama jeste lamkanje jaja. Izvodi se uglavnom o Sirnim pokladama. Danas je skoro u potpunosti ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti